Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

5 činjenica o električnim vozilima

Kako je tehnologija još uvijek nova, postoji mnogo toga što možete naučiti o električnim automobilima. Kako se pune, na koji način funkcionišu i koliko su dobri za životnu sredinu, neka od najčešće postavljenih pitanja. 

Ovo prilikom želimo da podijelimo sa vama 5 manje poznatih činjenica o električnim automobilima. 

1. Prvi električni automobil datira iz 1800-tih

Postoji debata o tome ko je pronalazač prvog električnog vozila, ali se zna da su u deceniji od 1832. do 1842. Škot Robert Anderson i Amerikanac Tomas Davenport dizajnirali i napravili praktična električna vozila koja su radila na nepunjivim baterijama.

Do 1900. godine električni automobili činili su 28 posto vozila na putevima. Međutim, benzinski automobili su već postali omiljeni način prevoza zbog lakoće punjenja gorivom i većeg dometa.

Porše je bio prvi proizvođač koji je 1899- godine napravio hibridni automobil koji je radio i na benzin i struju. 

2. Koje vrste punjenja postoje?

Baterija električnog automobila se može napuniti na više načina:

– Priključkom na kućnu utičnicu – predstavlja najsporiji i najnebezbjedniji način punjenja

– Putem takozvanog Wallbox-a – mali kućni/privatni punjač kakav se najčešće ugrađuje u garaže ili dvorišta.

– Robustni AC punjači za komercijalne svrhe – ovi AC punjači napravljeni su od čvršćih materijala i otporni su na vremenske prilike, te su idealni za postavljanje na javnim parkiralištima. 

– Brzi DC punjači – ovi punjači neposredno snabdijevaju bateriju automobila sa jednosmjernom strujom, te samim tim predstavljaju najbrži način punjenja. Postoje brzi punjači koji mogu napuniti automobili u vremenu kraćem od pola sata.

– Induktivno, bežično punjenje – ovom prilikom se automobili pune beskontaktno putem određenih elemenata ugrađenih na putevima, parking mjestima ili garažama. Ovaj način punjenja još uvijek nije javno dostupan. 

3. Postoji nekoliko standarda – priključaka za punjenje

Za običnu utičnicu koristi se kabal koji po pravilu dolazi sa automobilom.

Na evropskim javnim punionicama možemo naći 3 moguća priključka:

Type 2 – je standardni evropski utikač za naizmjenično punjenje električnih automobila na javnim i privatnim punionicama. 

CCS2  – je priključak koji ima 2 kontaktna mjesta i koristi se na brzim jednosmjernim punjačima.

CHAdeMO – je standard koji koriste neki azijski proizvođači za brzo punjenje i razvijen je u Japanu. Ovaj priključak je kružnog oblika. 

Tesla brzi punjači imaju vlastiti utikač, ali se uz pomoć odgovarajućeg adaptera mogu spojiti na Type 2 ili CCS priključke.

4. Svoj dom možete napajati iz električnog automobila 

Električni automobili se mogu koristiti i kao baterije na točkovima. Sa pravom opremom, moguće je koristiti električnu energiju iz baterije automobila za napajanje vlastitog doma ili balansiranje električne mreže u određeno doba dana. Takođe je savršeno izvodljivo koristiti automobilsku bateriju za napajanje događaja na otvorenom, kao što je Nisan demonstrirao njihovim sistemom LEAF-to-home.

5. Električni automobili više nisu bezčujni

Do nedavno jedna od pogodnosti vožnje električnih automobila bila je tiha ili nečujna vožnja. Međutim, od jula 2019. godine, novo pravilo EU reguliše da svi novo proizvedeni električni i hibridni automobili moraju emitovati vještački zvuk kako bi ih biciklisti i pješaci lakše čuli. Zvuk se javlja na brzini od 20 km/h ili manjoj. Srećom zvuk se čuje samo spolja, a unutar je vozačima i dalje tiho i udobno. 

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Broj električnih automobila u Crnoj Gori u porastu: nedostatak infrastrukture usporava napredak

E-MOBILNOST

Cijene polovnih električnih automobila opadaju

ECO POLIS

U Zagrebu testiran potpuno električni autobus za javni prevoz