Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Istraživači zabrinuti

3. jul zabilježen kao najtopliji dan u svijetu

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za predviđanje vremenskih prilika, ponedeljak – 3. jul, bio je najtopliji dan ikada zabilježen na globalnom nivou.

Prosječna globalna temperatura dostigla je 17,01°C, nadmašivši rekord iz avgusta 2016. od 16,92°C, dok su toplotni talasi harali širom svijeta.

Ljudi u Kini su pod stresom zbog toplotnog talasa. Foto: BBC

Južni dio SAD patio je od intenzivnih toplotnih udara posljednjih nedelja. U Kini se nastavio dugotrajni toplotni talas, sa temperaturama iznad 35°C. Sjeverna Afrika je zabilježila temperature blizu 50°C.

Ovogodišnji rast temperature kopna i mora zabrinjava istraživače.

U Evropi su zabilježene rekordne proljećne vrućine u Španiji, dok su nekoliko zemalja Azije pratili morski toplotni talasi u područjima na kojima nisu uobičajeni, poput Sjevernog mora.

Čak je i na Antarktiku, gdje je trenutno zima, registrovana anomalno visoka temperatura. Ukrajinska istraživačka baza Vernadski, na argentinskim ostrvima bijelog kontinenta, nedavno je oborila svoj julski temperaturni rekord sa 8,7 stepeni Celzijusa.

Foto: AP Photo/Felipe Dana, thehill.com

Rekord viđen u ponedeljak je i najviša prosječna temperatura od kada se vremenski uslovi bilježe putem satelita, što je počelo 1979. godine.

„Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo“, rekla je klimatska naučnica Friderike Oto sa Instituta za klimatske promjene i životnu sredinu Grantham na britanskom Imperijal koledžu u Londonu.

Naučnici su rekli da su za to krive klimatske promjene, u kombinaciji sa novim klimatskim fenomenom El Niño.

„Nažalost, predviđa se da će ovo biti samo prvi u nizu novih rekorda postavljenih ove godine, budući da sve veće emisije ugljen-dioksida i gasova sa efektom staklene bašte, zajedno s rastućim događajem El Niño, dovode do povećanja temperatura do novih maksimuma”, izjavio je istraživač Zeke Hausfader iz organizacije Berkeley Earth.

Prir. N.B.

Izvor: Reuters, BBC

Naslovna fotografija: Freepik

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Jun 2024. najtopliji u istoriji mjerenja

ECO MNE

Najveća prijetnja za biodiverzitet su sječa šuma i klimatske promjene

ECO MNE

Klimatske promjene uticale na sniježni pokrivač, ali i na vodostaje rijeka