Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U Pljevljima će se održati Okrugli na temu „Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije“

21. mart – Svjetski dan šuma, drveća i sadnje

Šume i njihovo pravilno upravljanje, ključni su za borbu protiv klimatskih promjena. Pokrivajući trećinu svjetske kopnene površine, šume obezbjeđuju i više od 300 različitih funkcija. Oko 1,6 milijardi ljudi direktno zavisi od šuma i od njih obezbjeđuju hranu, ljekove i utočište.

Foto: greatergood.berkeley.edu

Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije. Tim povodom, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima organizuje, kao centralni događaj ovog veoma značajnog praznika, Okrugli sto na temu „Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije“, koji će biti održan danas, 21. marta 2023. godine, u svečanoj sali hotela Franca u Pljevljima, sa početkom u 13 časova.

Na Okruglom stolu biće diskutovano o sledećim temama: „Uređivanje šuma – izrada Programa gazdovanja šumama u Crnoj Gori“, koju će prezentovati gospodin Vitomir Tepavčević, načelnik Odsjeka za uređivanje šuma u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima, zatim o temi „Mjere za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu“ govoriće gospodin Dragan Otašević, Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok će na temu „Izmjene i dopune Zakona o šumama“ govoriti gospodin Ranko Kankaraš, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Događaju će prisustvovati predstavnici različitih institucija i organizacija iz oblasti šumarskog sektora, zaštite i uređivanja šuma, inspekcijskog nadzora, nacionalnih parkova, zaštite životne sredine, kao i predstavnici NVO sektora. Cilj ovog događaja jeste da se sa aspekta struke diskutuje o onim temama koje su od posebnog značaja za što zdravije crnogorske šume, a čemu će poseban doprinos dati predstojeće izmjene i dopune Zakona o šumama, intenzivno sprovođenje mjera za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, ali i dodatno uređivanje šuma, kako bismo ih unaprijedili i zaštitili na način na koji to zaslužuju.

Foto: time.com

Istog dana, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u Područnoj jedinici Rožaje organizuje i akciju pošumljavanja povodom ovog ekološkog praznika, Svjetskog dana šuma. Naime, u saradnji sa Izviđačkim odredom „Ibar“, zaposleni u PJ Rožaje će danas, sa početkom u 10 časova, organizovati akciju pošumljavanja, u kojoj je planirano da se zasadi više stotina sadnica smrče i jele, iz sopstvenog rasadnika Uprave, „Županica“ u Rožajama. Akcija pošumljavanja biće održana u Gazdinskoj jedinici „Crnja – Ibarac“, u kojoj je u požaru iz 2020. godine uništeno više desetina hektara četinarske šume.

Ovakvim i sličnim akcijama nastojimo da probudimo kolektivnu svijest građana, posebno kada je riječ o šumskim požarima, koji imaju nesagledive posljedice za naše šumsko bogatstvo. Iz tih razloga apelujemo na kompletnu javnost da se uzdrže od neodgovornog odnosa prema crnogorskim šumama i pozivamo ih da zajedno sa svima nama učine sve kako bismo sačuvali i unaprijedili jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa, koji treba da sa ponosom ostavimo budućim generacijama u što boljem stanju. Zato čuvajmo naše šume za generacije koje dolaze! 

Srećan 21. mart, Svjetski dan šuma!

Prir. N.B.

Izvor: National Geographic

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Zasađeno 19.000 sadnica u Rožajama i Beranama

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Crnogorske šume – nemjerljivo bogatstvo koje treba čuvati