Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održan deseti festival „Dani nauke i inovcija 2022”

Značaj promovisanja nauke, inženjerstva, robotike, tehnologije i inovacija u krugu mladih

Deseti po redu festival „Dani nauke i inovcija 2022” održan je od 29. septembra do 2. oktobra u gradovima širom Crne Gore, a u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i partnerskih organizacija među kojima je i udruženje NVU „Korak sa naukom”.

-Zamisao festivala je bio da se u više crnogorskih opština na sjeveru, u centralnoj regiji i na jugu, u periodu trajanja festivala, obezbijedi mnoštvo raznovrsnih programa i prezentacija o aktuelnim trendovima u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, što je programom koji su pripremili svi učesnici definitivno i uspješno realizovano – saopšteno nam je iz NVU „Korak s naukom“.

Festival „Dani nauke i inovcija 2022” | Foto: NVU „Korak sa naukom”

Kako su istakli, ovakav festival za cilj ima promociju nauke, inženjerstva, robotike, tehnologije i inovacija u krugu mladih, ali kao takav, odlična je prilika za sve organizacije i udruženja da predstave ono što rade široj populaciji. 

-Koncept festivala je osmišljen tako da se kroz eksperimente i praktičan rad mladima približi nauka, a sve u cilju stvaranja bolje naučne zajednice, okruženja i boljih uslova za mlade, što sigurno može biti motivacija mladima da nastave, odnosno povećaju svoje interesovanje za nauku u širem smislu – navode u odgovorima.

Djeci su prikazani razni eksperimenti | Foto: NVU „Korak sa naukom”

Oni su nam saopštili i da su na mini sajmu nauke koji je realizovalo njihovo udruženje, uz stručne asistente demonstrirani eksperimenti iz fizike i hemije, kao i najsavremnija tehnološka dostignuća poput VR tehnologije kroz filmove, igrice, interaktivne zadatke. 

-Pored toga, demonstriran je način fukncionisanja računara, 3D štampača, a učesnici su odradili zadatke 3D modelovanja u softveru, ali i pomoću 3D olovaka. Učesnici su imali priliku da prisustvuju zanimljivim naučnim eksperimentima, nauče nešto novo i isprobaju najnovije tehnologije kao što su: VR starship, VR naočare, Oculus, table za grafički dizajn, kao i da se oprobaju u brojnim aktivnostima poput igranja VR igrica, upravljanja robotima – pojašnjavaju iz ovog NVU.

NVU Korak sa naukom se na ovogodišnjem Festivalu Nauke predstavio kroz tri zanimljiva događaja prezentacionog, edukativnog ali i zabavnog karaktera za sve mlade u Crnoj Gori.

Ovaj festival nauke bio je jedinstvena prilika za učenike pljevaljskih osnovnih i srednjih škola, ali i za studente i sve ostale ljubitelje nauke i inženjerstva iz cijele Crne Gore, da se upoznaju sa promjenama koje nam donose nove tehnologije – ističu iz NVU.

Prvi dan na Festivalu nauke bio je rezervisan za veliku premijeru kratkometražnog filma „Inženjerska škola nauke 3 – Retrospektiva“. Film je retrospektiva projekta našeg udruženja koji je realizovan ove godine. Uz članove organizacije, premijeri su prisustvovali i mnogi gosti, prijatelji udruženja, volonteri ali i aktivni učesnici na svim našim projektima.

Jedna od soba za inovacije | Foto: NVU „Korak sa naukom”

Trećeg dana učešća na Festivalu nauke, NVU „Korak s naukom“ organizovao je izlet za studente i srednjoškolce iz Crne Gore, pješačku turu do Kapetanovog jezera u okolini Nikšića. Pored lijepe ture u prirodi, na izletu je bio organizovan veliki kviz znanja i brzine, kviz „Braineri/Brejneri!”, gdje su najbolji ponijeli zanimljive nagrade. 

Na mini sajmu bile su prikazane sobe za inovaciju, robote, fiziku, grafički dizajn i računare.

Soba za 3D

3D tehnologije su tehnologije koje koriste 3D vizuelne izglede za kreiranje stvarnih ili različitih virutelnih iskustava. Takva iskustva se kreću od preklapanja tehnologije do potpuno impresivnih uređaja stvarnosti. 3D tehnologija je sektor u nastajanju koji danas prihvataju preduzeća kako bi se pojednostavio radni proces. Aplikacije 3D tehnologija uključuju 3D modeliranje, 3D štampanje, 3D vizuelizacija, 3D prikaz i slično. 

Soba za robote

Ideja o robotima nastala je prvo u naučnoj fantastici. Naravno, na robote danas gledamo mnogo praktičnije, jer nam stepen razvoja tehnike to omogućava. To su veoma složeni uređaji koji su se mogli pojaviti kada su se razvile one grane nauke na kojima se današnja robotika zasniva: teorija mašina, teorija automatskog upravljanja, računarska tehnika, metode tzv. vještačke inteligencije, kao i tehnologija senzora i pretvarača. Oni zamjenjuju čovjeka prvenstveno na opasnim, monotonim i teškim poslovima. Čovjeku ostaju poslovi koji zahtevaju više inteligencije, znanja i kreativnosti. Tako, robotski sistemi doprinose istovremeno povećanju produktivnosti i huminizaciji rada.

Soba za fiziku

Ono što za vrijeme trajanja školskog časa fizike učenici nemaju priliku da vide, mogli su da pronađu na jednom od štandova NVU„Korak s naukom“ na Festivalu nauke. Posjetioci su imali priliku da vide niz eksperimenata iz jedne od fundamemtalnih prirodnih nauka, a neke od njih će moći i sami na licu mjesta da izvedu, ukoliko budu zainteresovani. 

Robotika je najviše privukla mlade | Foto: NVU „Korak sa naukom”

Soba za računare

Tehnološki napredak samouvjereno napreduje širom planete. Uticaj računara na život osobe je svake godine jači. U današnje vrijeme život zastaje ako nestane struje zbog vremenskih nepogoda. Tehnološki napredak ne miruje. To se vidi ako uporedimo prve televizore, frižidere, mobilne telefone, ali i računare.

Soba za grafički dizajn

Grafički dizajn je vid primijenjene umjetnosti. Koristeći slike, grafiku i tekst dizajner kreira vizuelnu priču ili poruku koja će privući potencijalne korisnike. Grafički dizajn za cilj ima da izmami reakciju kod ljudi, da ih privuče i zainteresuje sa ciljem promovisanja, organizacije, individue ili projekta/pokreta, ili običnog proizvoda. Proces stvaranja animiranih likova, je relativno lak proces u kome se oslikava kreativnost i maštovitost individue. Nakon skiciranja željenog karaktera sledi niz procesa koji uključuju korištenje širokog opsega aplikacija, a izbor istih zavisi od ličnog ukusa. Takve aplikacije/programi mogu biti Adobe Illustrator, Autodesk sketchbook, Photoshop ili programi za animaciju kao npr. Blender.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Značaj promovisanja nauke, inženjerstva, robotike, tehnologije i inovacija u krugu mladih

ECO POLIS

Zeleno inženjerstvo: ključ za unapređenje održivosti

ECO MNE

Otvorena Inženjerska škola nauke – promocija za buduće studente