Značaj primjene savremenih softverskih rješenja u zgradarstvu

Strategija talasa obnove, u cilju poboljšanja energetskih performansi zgrada, pored toga što je prijedlog Evropske unije, istovremeno je i opredjeljenje kompanija koje u radu poštuju principe globalne održivosti. Zeleni model poslovanja, sa energetskom efikasnošću, smanjenjem emisije štetnih gasova i povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, sve je poželjnije rješenje mnogih kompanija, među kojima je i Schneider Electric, koja svoje poslovanje prilagođava odluci da do 2025. godine bude ugljenično neutralna, da do 2030. prestane da emitujuje ugljen-dioksid, a do 2050. dostigne net-zero supply chain. 

Principi održivosti

Schneider Electric pomaže kupcima i klijentima da posluju u skladu sa principima održivosti, nudeći u oblasti Building Management Systema (BMS) pametna rješenja. Proizvodima za nadzor i upravljanje opremom u „pametnim zgradama“ podržava težnju za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću radi racionalnije eksploatacija izvora energije i doprinosa očuvanju prirodnih izvora. Svoje poslovanje podržava i sopstvenim primjerom, novim poslovnim prostorom u koji su instalirana najnovija Schneider Electric rješenja na polju elektroenergetskih instalacija i BMS-a.

Primjena posljednje generacije „otvorenih“, end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u cijelom prostoru omogućava povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grijanje i klimatizacija, osvjetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave… u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. I kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a i tablet-a, omogućen je dodatni nadzor i upravljanje sistema.

̶  Svi znamo da je vrijeme novac, i zbog toga težimo da ga uštedimo svim našim klijentima, ali isto tako i energetska efikasnost može da pospiješi njihov rast i  profitabilnost. Schneider Electric je, kroz Green Heart projekat,  obezbedio GTC kompleksu najsavremenije uslove za rad, vodeći pri tome računa o komforu, jednostavnom upravljanju prostorom, uštedama energije, očuvanju životne sredine i adaptilnosti prostora za različite namene  ̶  kaže Dejan Pavlov, Facility Manager iz firme PREM International, odgovorne za tehničko upravljanje GTC Green Heart kompleksom, i dodaje da je na taj način omogućeno da Green Heart kroz optimalniju upotrebu energenata i HVAC sistema funkcioniše dosta efikasnije.

U GTC Green Heart kompleksu, zgradi koja podržava koncept „Workplace of the future“, u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, ugrađena je Schneider Electric oprema, od srednjenaponskog postrojenja, transformatora, do niskonaponskih ormana i prekidača.

Senzori za mjerenje energije

Primijenjena su i dobro poznata Schneider Electric rješenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grijanja, klimatizacije, rasvjete, roletni, zavjesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i mjerenje energije, kao dio Smart Panel rješenja za razvodne elektro ormane. 

Kompaktni i jednostavni za ugradnju, direktno na minijaturne prekidače, ovi senzori ne zahtijevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rješenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme. U slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu čini ih nezamjenjivim proizvodom u „kritičnim instalacijama“, gdje se želi obezbijediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom, zbog čega su ova rješenja posebno pimjenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Foto: krov.rs – Prostorija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric,Novi Beograd

Softver EcoStruxture Building Operation, ističe Pavlov, kičma je svih tehničkih instalacija u kompleksu. Zahvaljujući njoj, ostvarena je komunikacija i prenos informacija iz različitih sistema kako bi mogli najoptimanlije da funkcionišu. EcoStruxture rješenje pomaže kolegama zaposlenima da vide i koriste podatke unutar kompleksa kao alat. Integrisan je u njihovu radnu sredinu i koriste ga svakodnevno.

Schneider Electric, kompanija koja je proglašena najodrživijom kompanijom na svijetu od strane Corporate Knights-a, što predstavlja stručnu eksternu potvrdu dugoročne posvećenosti pitanjima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja (ESG), doprinosi ostvarivanju cilja ograničavanja rasta globalne temperature za 1,5 ⁰C u odnosu na nivo pre industrijalizacije, kao i na izradnju alata, interaktivnih platformi i instrumenata za mjerenje napretka gradova ka zelenoj i održivoj tranziciji. Zato su njena rješenja rešenja za  održivost, uštedu, automatizaciju i digitalnu transformaciju upravljanja energijom.

Izvor: Krov.rs, Schneider Electric

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *