Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Završna konferencija Jadranskog projekta – GEF Adriatic – obezbjeđivanje budućnosti našeg mora

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prisutsvovalo je Završnoj konferenciji GEF-ovog Jadranskog projekta – GEF Adriatic, koji je imao za cilj da doprinese unaprjeđenju monitoringa, procjene stanja, planiranja i očuvanja Jadranskog mora.

Ključni dio projekta predstavlja prije svega dublje i detaljnije razumijevanje procesa koji se odvijaju u našim vodama i ljudskih faktora koji imaju najveći uticaj na zdravo funkcionisanje mora i njegovo bogatstvo biodiverziteta.

GEF Adriatic je sproveo uspješne istraživačke inicijative širom regiona kako bi se prikupili podaci o vrijednostima, ali i pritiscima na more, uključujući neautohtone vrste, otpad u moru, zagađenje, klimatske promjene i drugo, a takve informacije pružaju osnovu za ciljanu zaštitu mora i efikasniji dugoročni proces planiranja područja mora.

Projekat je podržao Albaniju i Crnu Goru u tekućim procesima pristupanja EU.

Pogled na Jadransko more Foto: nikitabuida

Državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak, zahvalio se Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, Mediteranskom akcionom planu i njegovim centrima, na dosadašnjoj saradnji i podršci, ukazujući na značaj nastavka zajedničkog rada i korišćenja rezultata ovog projekta, kao i kolegama iz Albanije na uvijek dobroj saradnji. 

-Ovim projektom ostvaren je značajan podsticaj i doprinos našim nacionalnim obavezama prema Barselonskoj konvenciji, kao i ispunjavanju zahtjeva iz Poglavlja 27 u procesu pristupanja Crne Gore EU. Značajno smo povećali svoje nacionalne kapacitete za procjenu stanja, monitoring i održivo upravljanje našim morskim resursima u prvom velikom procesu planiranja područja mora u Crnoj Gori – kazao je Mrdak.

Ornela Ćući, zamjenica ministra za turizam i zaštitu životne sredine Albanije, istakla je značaj projektnih aktivnosti za postizanje definisanih ciljeva u okviru Poglavlja 27, ukazujući posebno na značaj implementacije već usvojenih regulativa. 

Kako je dodala, ovo je samo jedan od brojnih primjera uspješne saradnje Crne Gore i Albanije podcrtavajući neophodnost intenzivnijeg zajedničkog korišćenja dostupnih međunarodnih fondova.

-Ekosistemski pristup planiranju područja mora je najbolji put za napredak, ali u stvarnom svijetu postoje složena pitanja sa kojima se treba suočiti – politička, ekonomska, sektorska i mnoga druga – u delikatnom poslu postizanja ravnoteže između plavog rasta sa zdravljem životne sredine. Pomoću novih tehnika i pristupa koje smo testirali u Crnoj Gori, uspjeli smo stvoriti naučno zasnovane alate koji će voditi ove ključne procese donošenja odluka u oblasti planiranja područja mora kako bi se postigli održivi rezultati, zasnovani na kvalitetnim podacima i činjenicama, koji uzimaju sve aspekte održivog razvoja morskog područja – saopštila je Marina Marković, članica Programa UN-a za zaštitu životne sredine.

GEF Adriatic

Aktivnosti projekta GEF Adriatic okupile su regionalne i međunarodne organizacije i eksperte s ciljem očuvanja i obezbjeđivanja održive budućnosti naših morskih resursa kroz novi koncept – „ekosistemski pristup“ – za uspostavljanje ekološke ravnoteže Jadranskog mora i postavljanje temelja za njegovo dugoročno održivo upravljanje.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Kako nam digitalizacija može pomoći u zaštiti životne sredine?

ECO MNE

Agencija za zaštitu životne sredine iza sebe ostavlja uspješnu godinu

ECO MNE

Osnovci postali “Mali rendžeri”