Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Čistoća okoline ogledalo ekološke svijesti građana

Završena akcija „Čisto lice nacionalnih parkova“ 

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizovalo je veliku akciju uklanjanja otpada sa prostora svih pet nacionalnih parkova – Durmitor, Lovćen, Biogradska gora, Prokletije, Skadarsko jezero, povodom obilježavanja značajnih ekoloških datuma Međunarodnog dana biodiverziteta (22. maja) i Evropskog dana parkova (24. maja), a u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju očuvanja prirode zaštićenih područja.

Foto: NPCG

Direktor JPNPCG  Vladimir Martinović kazao je da akcije čišćenja u svih pet nacionalnih parkova  koje je ovo preduzeće organizovalo imaju za cilj podizanje svijesti o značaju zaštite i očuvanje biodiverziteta parkova.

“U prethodnom periodu smo odradili veliki broj akcija kako bi poslali poruku o važnosti očuvanja i zaštite životne sredine, a imali smo veliku pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, kao i predstavnika NVO sektora” istakao je Martinović.

Današnja akcija je, kako je rekao, pokazatelj da ovo preduzeće predano radi na otklanjanju svih potencijalnih problema te da će tako nastaviti da rade i u narednom periodu.

“Očuvana i zdrava životna sredina glavni su motiv posjete turista, a čistoća svih nacionalnih parkova i nivo ambijentalne higijene ogledalo je nivoa ekološke svijesti cjelokupne društvene zajednice” istakao je Martinović.

Foto: NPCG

On je kazao da su ovogodišnji podaci o broju posjetilaca u nacionalnim parkovima ohrabrujući i da očekuju veoma dobru sezonu.

“Prema poslednjim podacima od 21. maja broj posjetilaca je 105 odsto veći u odnosu na isti uporedni period iz 2019. godine koja je bila rekordna, dok je prihod za ovaj period veći ćak 170 odsto, 2019. godine broj posjetilaca za ovaj period bio je 50.255 posjetilaca dok je ove godine taj broj 85.950,” navodi Martinović.

On je poručio da će nastaviti  sa sprovođenjem sličnih akcija u narednom periodu, kako bi očuvali prirodnu ljepotu Nacionalnih parkova i omogućili svim posjetiocima da uživaju u njihovim čarima. On je još jednom pozvao sve građane da budu odgovorni prema prirodi i da zajedno radimo na očuvanju našeg jedinstvenog prirodnog nasleđa.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Završena akcija „Čisto lice nacionalnih parkova“ 

ECO MNE

JPNPCG zadovoljno je rezultatima kampanje „Stop krivolovu”

ECO MNE

Pokrenuti reviziju Plana gazdovanja šumama u Opasanici