Zaljubite se u održivost za Dan zaljubljenih

Širom svijeta 14. februar obilježava se kao Dan zaljubljenih. Iako se vrlo malo zna o životu i djelima ovog sveca, različita su objašnjenja porijekla praznika. Mnogi njegov početak pripisiju srednjovjekovnom engleskom pjesniku Džefriju Čoseru.

Posljedice obilježavanja Dana zaljubljenih na životnu sredinu veće su nego što se misli. Kupujemo poklone kao što su čokolade i cvijeće, poklanjamo čestitke, izlazimo na večere ili odlazimo na odmore tokom vikenda.

Prema statistici, za potrebe ovog praznika uzgaja se 224 miliona ruža. Ovo predstavlja značajan stres za zemlju, koja se tretira različitim pesticidima i đubrivima u cilju proizvodnje ovih prekomjernih količina ruža. Takođe, ovo uključuje i druge uticaje kao što je emisija CO2 koja proizilazi iz transporta ovog cvijeća.

Za Dan zaljubljenih poklonite biljke u saksijama.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je da poklonite biljke u saksijama, a ne uobičajen buket crvenih ruža.

Prije svega, imate mogućnost da izaberete različite vrste cvjetova i biljaka. Pored toga, ako se odlučite za ljekovito bilje ili neku voćku, možete čak i ubirati plodove.

Odlučite se za organske ili održive proizvode

Ukoliko želite da kupite poklon, izaberite nešto što je napravljeno na održiv način. Na tržištu danas postoji pregršt mogućnosti. Ukoliko želite da poklonite čokoladu pobrinite se da ona bude u što većoj mjeri ekološki prihvatljiva.

Na primjer, kompanija Rainforest Alliance izdaje sertifikate za čokoladu koja je bolja za životnu sredinu i osigurava da proizvođači kakaoa imaju dobre uslove za život i rad. Proizvodi koji nose ekološku oznaku EU ili imaju sertifikat sa EU logoom za organsku proizvodju, takođe su dobre opcije.

EU logo za organsku proizvodnju

Budite kreativni

Za Dan zaljubljenih ništa vas ne sprečava da pošaljete e-čestitku umjesto papirne ili onu koja je napravljena od proizvoda koji se mogu reciklirati.

Pogledajte kreativne ideje ,,uradi sam” za ponovnu upotrebu kartona, staklenih ili plastičnih boca ili čak vinskih čepova. Ovo bi bila izuzetna zabava ukoliko u sve ovo uključite djecu!

Ukoliko niste vični idejama ,,uradi sam”, uvijek možete skuvati nešto od svježihi namirinica.
Pokušajte da ekperimentišete sa domaćim veganskim kolačima. Možda budete iznenađeni njihovim dobrim ukusom.

Uzivajte u prirodi

Dan zaljubljenih možete proslaviti i na otvorenom. Umjesto obroka u restoranu možda za promjenu možemo otići u romantičnu šetnju parkom, plažom ili čak posjetiti nacionalni park?

Izlet možete kombinovati i sa intimnim piknikom. Samo ne zaboravite da odaberete ponovno upotrebljive posude i kuhinjski pribor umjesto onog koji je za jednokratnu upotrebu

Koristite svijeće

Svijeće su gotovo sinonim za romantiku. Ali u ovom slučaju preporučujemo kreiranje romantične atmosfere sa sojinim svijećama. Svijeće od sojinog voska su prirodna opcija dok se konvencionalne prave od parafinskog voska koji je nus proizvod nafte, dok neki fitilji mogu sadržati tragove teških metala.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *