Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Simpozijum EPCG NET 2024.

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora u finalnoj je fazi i uskoro će biti pred poslanicima, u Crnoj Gori će početkom sljedeće godine biti objavljene prve aukcije za tržišne premije, a preduslov razvoja PPA ugovora je zdrava ekonomija.

Ovo je saopšteno na trećem panelu ,,Tržišne premije i razvoj PPA ugovora u regionu”, a u okviru drugog dana Simpozijuma EPCG NET 2024.

PPA ugovor je kupoprodajni ugovor kojim se kupci i prodavci obavezuju da će kupiti, odnosno prodati onu količinu energije koja se proizvodi ili će se proizvesti iz obnaovljivih izvora (OIE). Pokrenule su ga, prije 10-ak godina, korporacije koje žele ozeleniti svoju proizvodnju nabavkom zelene energije direktno iz postrojenja za proizvodnju obnovljive energije.

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva, Biljana Ivanović, kazala je da to ministarstvo trenutno radi na pripremi četiri zakona iz oblasti elektroenergetike, koji će u potpunosti biti usaglašeni sa propisima Evropske unije, i tri od ta četiri zakona će u transponovati treći i četvrti energetski paket u crnogorsko zakonodavstvo.

Simpozijum EPCG NET 2024 – Foto: EPCG

-Jedan od tih zakona jeste upravo Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je u finalnoj fazi i možemo ga uskoro očekivati u Skupštini. Kada govorimo o obnovljivim izvorima električne energije, o njihovom razvoju i unapređenju ambijenta u energetici, nezaobilazna tema je zelena tranzicije. Tako da je vrlo važno da imamo akt koji će regulisati na koji način ćemo sprovoditi politiku razvoja obnovljivih izvora električne energije – kazala je Ivanović.

Plan je, kako je rekla, da se prve aukcije za tržišne premije, objave početkom sljedeće godine uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

-Te aukcije će se sprovesti ili u okviru trogodišnjeg plana, koji smo u obavezi da donesemo po Zakonu o obnovljivim izvorima ili van trogodišnjeg plana, ukoliko ne uspijemo da ga usvojimo do kraja ove godine – rekla je Ivanović.

Dodala je da Zakon ostavlja prostor za sklapanje strateških ugovora u slučaju da se sa aukcijama ne dostignu nacionalni ciljevi ili u slučaju da se pojave potrebe za dodatnom balansnom energijom.

-Zakonom je, takođe, predviđeno i da proizvođači direktno sklapaju ugovore sa krajnjim kupcima, gdje će im Ministarstvo pružiti svu podršku. Suštinski, kada je riječ o Zakonu o obnovljivim izvorima, nacionalni interes je da postepeno izlazimo iz podsticajnih šema i da stvaramo ambijent gdje ćemo moći proizvođače obnovljivih izvora električne energije da integrišemo u tržište, a druga stvar je dostizanje nacionalnih ciljeva – pojasnila je Ivanović.

Napomenula je da je zelena tranzicija drugotrajan i jako skup proces i zato se razmišlja na koji način će se, osim energetskog, riješiti i socijalni problem.

Predsjednik Akuo Energy, Eric Scotto smatra da se za nekoliko godina neće više govoriti o obnovljivim izvorima energije, već samo o energiji i potrebno je, kako je rekao, da se poštuje realnost tržišta.

-Ideja je da se transformiše obnovljiva energija, a da bi se to uradilo potrebne su vjetro elektrane i solarne elektrane. Treba i skladištiti energiju, jer ćemo se bez toga svi u Evropi ,,zaglaviti”. Moramo biti u mogućnosti da implementiramo javne ili korporativne PPA ugovore na Balkanu – kazao je Scotto.

Smatra da Crna Gora ima divnu budućnost.

-Imate vjetar, Sunce, vodu, prostor. U Crnoj Gori nadamo se, da ćemo moći da izvozimo dosta energije, a korporativni PPA ugovori će to osigurati. Postoji dobra budućnost za sve nas, ali ohrabrio bih vas da idete više i dalje vezano za autorizovane javne i private PPA ugovore da bi mogli te projekte da finansirate. Tada ćemo vidjeti budućnost za zemlje. Eskperimentišemo sa PPA ugovorima već nekoliko godina i sad je vrijeme da zapadni Balkan krene u tom pravcu – smatra Scotto.

Ilustracija – Foto: knowledge.wharton.upenn.edu

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG, Darko Krivokapić kazao je da je crnogorska Elektroprivreda otvorena za PPA ugovore, da je sve stvar pregovora i da je prihvatljivo sve što je na tržišnim osnovama.

-Malo smo oprezni, ali jesmo otvoreni. Nama jeste u interesu da tržište u Crnoj Gori bude likvidnije, da cjenovni indeks bude što bolji i poruka je samim investitorima da imaju gdje i šta da grade. Povećavamo portfolio, osiguravamo i veću bezbjednost snabdijevanja za naše potrošače. S druge strane, ako su ti novi proizvodni pogoni u našem portfoliju, ako ih mi balansiramo, imaćemo veću kontrolu nad ukupnim balansnim sistemom – rekao je Krivokapić.

Šef Sektora za tržište električne energije CWP Europe, Marko Janković saopštio je da samo tri zemlje u regionu jugoistočne Evrope, a to su Rumunija, Bugarska i Srbija, imaju u projektima trenutno 150 gigavata zahtjeva za priključenje na prenosnu mrežu.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoji između 300-400 megavata potencijala iz vjetra i oko 600-700 megavata potencijala iz Sunca. 

-Naša pretpostavka je da bi to mogle da budu cifre gdje bi država mogla da stane iza njih i kaže  sa punim pravom- možemo ovu količinu subvencionisati u našem trogodišnjem planu. Procenat sa kojim elektrana može da učestvuje na aukcijama nije stavljen u Zakon. Ja bih stavio za Crnu Goru 50 odsto od ukupnog kapaciteta. Mislim da je najveći uspjeh kada više kompanija dobije određenu subvenciju od države – objasnio je Janković.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije