Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljena Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Crnoj Gori

Zajedničkim snagama do Crne Gore bez otpada

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa ekspertskim timom Parpounas Sustainabilty Consultants LTD, a uz finansijsku podršku predstavnika industrije pića, izradila je Studiju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Crnoj Gori u susret dugo očekivanom Zakonu o upravljanju otpadom.

Predstavljena studija o upravljanju otpadom

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom predstavljena je danas u prostorijama Privredne komore, uz učešće i veliko interesovanje predstavnika državnih i lokalnih institucija, privrede, nevladinog sektora i medija. U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratili Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore i Kemal Grbović, v.d. direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Više informacija o nalazima iz same Studije predstavio je Kirijakos Parpunas, izvršni direktor kompanije Parpounas Sustainabilty Consultants, sa višegodišnjim iskustvom u evaluaciji, analizi i uspostavljanju EPR sistema u različitim zemljama Evrope.

Imajući u vidu važnost rješavanja pitanja ambalažnog otpada, Studija donosi analizu trenutne situacije, i predlaže najoptimalnija rješenja prilagođena potrebama crnogorskog tržišta.   Studijom se predlaže postepeno uvođenje šeme proširene odgovornosti proizvođača (EPR), sa mogućnošću daljeg proširenja sistema upravljanja ambalažnim otpadom. EPR je od 2000. godine obavezan u svim zemljama Evropske unije, a u različitim formama primjenjuje se u preko 150 zemalja, omogućavajući ostvarenje izuzetno visokih stopa reciklaže.

Kirijakos Parpunas, izvršni direktor kompanije Parpounas Sustainabilty Consultants

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da je od suštinske  važnosti da Vlada kreira podsticajno okruženje za implementaciju sistema upravljanja ambalažnim otpadom i pruži optimalne mjere podrške za njegovo adekvatno funkcionisanje, koje svakako podrazumjeva naročito blisku saradnju države i privrede. „To znači da je uključivanje predstavnika privrede u izradu novog regulatornog okvira koji prati relevantnu EU legislativu, kao i implementacija preporuka i modela iz Studije i kreiranje sistemske simbioze i dugoročnog partnerstva privrede kao nosioca, s jedne strane, i donosilaca odluka kao regulatora na tržištu, s druge strane, od izuzetno važno za trajno rješavanje problema zbrinjavanja otpada u Crnoj Gori.“

“Oblast upravljanja otpadom je veoma kompleksna oblast. U državama članicama Evropske unije direktive u ovoj oblasti prepoznate su kao „teške direktive“. Direktive su „teške“ u svakom smislu, tehničko, tehnološkom, finansijskom, infrastrukturnom i dr. Veoma zahtjevne ciljeve iz EU direktiva u značajnoj mjeri prenijeli smo u naše zakonodavstvo. U tom smislu posebno zahtjevno je upravljanje ambalažnim otpadom i zbog zbog toga nam je interesantno čuti iskustva drugih država, pogotovo iskustva država članica Evropske unije”, kazao je u uvodnom obraćanju Kemal Grbović, v.d. direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene.

Prisutna publika je dala svoje komentare na studiju i najviše se istakla zabrinutost da će građanima biti izazovno da se naviknu na reciklažu i postavljalo se pitanje na koji način bi se regulisali ti izazovi, na šta su iz Privredne komore rekli da bi se tu najviše oslonili na kaznenu politiku, ali da bi takođe bilo potrebno da se edukuju kako omladina, tako i odrasli o značaju reciklaže.

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom izrađena je u drugoj polovini 2022. godine u saradnji sa ekspertskim timom Parpounas Sustainabilty Consultants LTD, a uz finansijsku podršku predstavnika industrije pića, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora doo, Knjaz Miloš Montenegro doo i Industrije piva i sokova “Trebjesa” doo. 

Ključne zaključke Studije možete pogledati ovdje.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu

ECO MNE

Edukativne radionice u školama o reciklaži i pravilnom odlaganju otpada

ECO MNE

Bar dobio zvono za reciklažu stakla