Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljeni planovi za zelenu tranziciju Crne Gore

Western Balkans ESG Summit: Korak pun nade ka održivom razvoju

Imali smo priliku da prisustvujemo i čujemo preko 450 učesnika, visokih zvaničnika i predstavnika privrede, na Western Balkans ESG samitu, održanom u Porto Montenegru krajem aprila. Razmijenjene su ideje i predlozi o zelenoj tranziciji, kao i kako unaprijediti odnose država u regionu i olakšati posao investitorima. 

Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Okupljeni oko iste ideje i jednog cilja, otišli smo kućama puni nade i vjere da će budućnost Crne Gore, ali i regiona biti znatno bolja, znajući da u svom okruženju imamo ljude i kompanije koje zaista brinu o zadovoljavanju ESG standarda, ali i očuvanju životne sredine.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović govorio je na prvom panelu i prisutne uputio u zeleni put Crne Gore i planovima za nekoliko narednih godina.

On je rekao da Crna Gora sa svojim potencijalima, može da da primjer, kako jedna država može da planira svoj održivi razvoj, a sa druge strane da bude zemlja koja je usvojila zelenu tranziciju, dekarbonizaciju i sve ono što Crna Gora ima kao zemlja koja želi da pristupi Evropskoj uniji i država koja je članica energetske zajednice.

„Životna sredina, društvo i upravljanje ne mogu se odvojeno posmatrati i moramo se odgovorno odnositi prema potencijalima koje ima svaka država“, poručio je potpredsjednik Ibrahimović na panelu “Net Zero putevi – dekarbonizacija privrede do 2050. godine” i dodao da su zemlje regiona preuzele obavezu sprovođenja mjera u oblasti sprečavanja klimatskih promjena i zagađenja, u oblastima razvoja energetike, biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. 

„U skladu s Evropskim zelenim dogovorom i energetskom politikom EU, planiramo dalji razvoj energetskog sektora kroz dekarbonizaciju i zelenu ekonomsku tranziciju, povećanjem korišćenja energije iz obnovljivih izvora, unapređenjem energetske efikasnosti, naveo je Ibrahimović i istakao da Crna Gora svoju energetsku politiku i propise usklađuje sa politikama i zakonodavstvom EU u oblasti energetike, klime i životne sredine.

On je istakao da Evropska unija ima za cilj da bude klimatski neutralna do 2050. godine tj. da ima ekonomiju sa nultom neto emisijom gasova sa efektom staklene bašte. 

„Zelena agenda za Zapadni Balkan definisana je sa zelenim dogovorom. Dakle sve ugovorne strane Energetske zajednice su se obavezale da će zajedno sa EU raditi na stvaranju klimatski neutralne Evrope do 2050. Godine. Usvajanjem Zelene agende zemlje Zapadnog Balkana su prihvatile tranziciju sa tradiconalnog ekonomskog modela na neto nultu emisiju u skladu sa Evropskim dogovorom. Zemlje regiona su tako preuzele obavezu za uvođenje mjera u oblasti sprečavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoj energetike i biodiverziteta, e-mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Drugim riječima, preuzele su obavezu da usredsrede sve privredne aktivnosti na održivi razvoj, zaštitu privrede, smanjenje rizika od klimatskih promjena  i usklađivanje sa ciljevima EU”, kazao je Ibrahimović.

TE „Pljevlja”. Foto: EPCG

Takođe je rekao da je u decembru 2019. godine u Crnoj Gori usvojen Zakon o zaštiti i negativnim uticajima klimatskih promjena, a da se usvajaju i pripremaju određeni zakone koji će podsticati razvoj iskorišćenja obnovljivih izvora

Pomenuta je i TE „Pljevlja”, za koju je Ibrahimović rekao da je od izuzetnog značaja za energetsku stabilnost Crne Gore.

„Dekarbonizacija energetskog sektora u Crnoj Gori u najvećoj mjeri zavisi od budućeg rada TE „Pljevlja”. Kao što znate TE „Pljevlja” je izuzetno važna za energetsku stabilnost Crne Gore jer proizvodi 40% godišnje proizvodnje električne energije u Crnoj Gori i to će biti jedan veliki izazov za nas. Kada pričamo o zelenoj tranziciji, ona može biti uspješna samo ako bude pravedna, tako da vjerujem da ćemo riješiti ovaj izazov i uspjeti da zaštitimo građane Pljevalja, ali isto tako uz iskoriščenje ogromnih potencijala”, zaključio je Ibrahimović.

Na pitanje šta vidi kao ključne projekte u narednih nekoliko godina, Ibrahimović je rekao da Crna Gora ima veliki potencijal kada je sunčeva energija u pitanju, ali i energija vodi i vjetra. Stoga je pozvao investitore da ulažu u Crnu Goru, a da će se novim zakonima to i olakšati.

Samit je organizovao Sustineri Partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Prir. N.Bukilić

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO MNE

Dodjela subvencija za primjenu mjera energetske efikasnosti

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije