Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Odštampano drugo izdanje vodiča za nastavnike/ce

Vodič za nastavnike/ce: Međupredmetna tema Vrednovanje i planiranje prostora ‒ održivi gradovi i naselja, 2. izdanje

U okviru ClimCity projekta, iz štampe izašlo drugo izdanje Vodiča za nastavnike/ce ‒ Međupredmetna tema Vrednovanje i planiranje prostora ‒ održivi gradovi i naselja, saopšteno je iz NVO Expeditio.

Struktura i sadržaj ovog Vodiča su osmišljeni s namjerom da se pomogne nastavnicima tokom implementacije pomenute međupredmetne teme, a u njemu su obrađeni ključni pojmovi i strategije učenja, dok se u dodatku nalaze radni listovi za nastavnike i učenike.

Drugo izdanje Vodiča za nastavnike/ce | Foto: expeditio.org

Prvo izdanje Vodiča objavljeno je u okviru projekta School4City (u nastavku: Škola i grad) koji su zajednički sproveli NVO Expeditio – Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora, Zavod za školstvo Crne Gore i udruženje JAS – Jugend Architektur Stadt (Grad arhitekture mladih) iz Esena, Njemačka. Projekat “Škola i grad ‒ Uvođenje obrazovanja o održivim gradovima u crnogorske škole” je odobren u oktobru 2015. od strane The Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Njemačka savezna fondacija za životnu sredinu).Cilj projekta Škola i grad bio je da doprinese stvaranju budućih generacija angažovanih, osnaženih i kreativnih građana u Crnoj Gori, koji su sposobni da preuzmu aktivniju ulogu u kreiranju svojih gradova i mjesta primjenjujući principe održivog razvoja. Implementacija projekta podrazumijevala je unapređivanje znanja i razumijevanja koncepta održivih gradova među učenicima i nastavnicima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, kao i praktičnu primjenu ovog koncepta.

Nastavne strategije koje su opisane u Vodiču pružaju podršku nastavnicima prilikom realizacije različitih aktivnosti u procesu nastave/učenja koje se odvijaju dijelom na otvorenom, a dijelom u školi. U izradi Vodiča korišćena su i iskustva iz Projekta R. A. V. E. Space (Podizanje svijesti o vrijednostima prostora kroz proces obrazovanja), koji se bavio mogućnostima uvođenja inovativnih pristupa u postojeće programe sa ciljem podizanja svijesti o ulozi koju prostorno planiranje može igrati u promovisanju teritorijalne i socijalne kohezije, odgovornom upravljanju prostorom i upotrebi zemljišta pod uslovima održivog razvoja.

Ilustracija | Foto: earth.org

Štampani primjerci Vodiča biće distribuirani školama u Crnoj Gori, te besplatno dostupno svim zainteresovanima u kancelariji Expeditio (kontaktirajte nas putem e-maila office@expeditio.org ). Digitalnu verziju 2. izdanja Vodiča u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Nadamo se da će ovaj Vodič doprinijeti unapređenju obaveznog obrazovanja i omogućiti nastavnicima i djeci da razumiju vrijednosti prostora i zahtijevaju veću kontrolu nad važnim odlukama koje se tiču upravljanja prostoro 

Projekat ClimCity finansira Evropska unija.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici