Vlada Sjeverne Makedonije spremila skoro million eura za građane da unaprijede energetsku efikasnost

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je program subvencija za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost za domaćinstva za 2021. godinu, vrijedan oko 840.000 evra, od čega je 130.000 evra namijenjeno prozjumerima.
Prozjumerima će država nadoknaditi do 30 odsto troškova nabavke i ugradnje fotonaponskih sistema, kapaciteta do 4 kW, za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju. Najveći iznos subvencije je oko 1.000 evra po domaćinstvu.
Sjeverna Makedonija poslednjih godina čini dosta da podrži građane koji žele da koriste obnovljive izvore energije, unaprijede energetsku efikasnost svojih domova ili pređu na čistija goriva.
Za subvencije za solarne kolektore je takođe namijenjeno 130.000 evra
Ove godine, država će pokrivati do 30 odsto troška nabavke i postavljanja solarnih kolektora, dok će domaćinstva sa niskim primanjima moći da dobiju nadoknadu 70 odsto troškova. Budžet za ovu svrhu je takođe 130.000 evra.
Najveći iznos subvencija namijenjen je za PVC i aluminijumsku stolariju
Za subvencionisanje kupovine i ugradnje PVC ili aluminijumskih prozora namijenjeno je oko 360.000 evra, pri čemu će država pokrivati do 50 odsto troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70 odsto.
Nabavka i ugradnja peći na pelet biće ove godine podržana sa ukupno 230.000 evra, pri čemu će država takođe pokrivati do 50 odsto troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70 odsto.

Izvor: Balkan Green Energy News

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *