Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vlada će formirati Komisiju za praćenje istražnog bušenja crnogorskog podmorja

Vlada Crne Gore je na 30. sjednici donijela odluku da se formira Komisija koja će pratiti aktivnosti vezane za operacije sa ugljovodonicima u cilju zaštite životne sredine.

-U podmorju Crne Gore se već skoro dva mjeseca izvodi istražno bušenje dve bušotine koje za cilj imaju da istraže ugljovodničnu potencijalnost. Dubokom buštinom, čije bušenje je u toku, planirano je istraživanje naftnog prospekta, dok druga planirana buština dubine od oko 1. 500 metara ima za cilj da istraži gasne prospekte. Istraživanje ugljovodonika prepoznato je kao aktivnost od izuzetnog značaja za Crnu Goru – saopšteno je iz Vlade.

Kako ističu, otkriće ugljovodonika u podmorju Crne Gore dovelo bi do razvoja nove industrije, čija bi ekonomska dobit uticala na povećanje standarda i ekonomski razvoj države. 

-Imajući u vidu i rizike koje industrija nafte i gasa nosi sa sobom, uloga Države u sistemu kontrole aktivnosti je od posebnog značaja. Pored toga što potencijalno otkriće može značajno uticati na promjenu ekonomske situacije u zemlji, ne treba zaboraviti činjenicu da se ekonomski napredak ne smije sprovoditi bez poštovanja najviših standarda zaštite životne sredine – navodi se u saopštenju. 

Agencija za zaštitu životne sredine dala je saglasnost na Izvještaj strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore. Navedenim Izvještajem daje se preporuka o formiranju radnog tijela koje će se baviti problematikom praćenja aktivnosti vezanih za operacije sa ugljovodonicima u cilju očuvanja životne sredine.

– Imajući u vidu kompleksnost realizacije procesa istraživanja nafte i gasa, kao i moguće negativne uticaje koje ove planirane aktivnosti mogu imati na životnu sredinu, smatramo da je neophodno koordinisano djelovanje institucija u skladu sa svojim nadležnostima. Dosadašnje iskustvo u praćenju aktivnosti vezanih za istražno bušenje nedvosmisleno ukazuje na potrebu da se ova Komisija formira, kako bi se omogućilo brže i jednostavnije rješavanje aktuelnih problema. Komisija će imati za cilj da doprinese poboljšanju međusektorske komunikacije i unaprijedi razmjenu informacija. Koordinasni rad svih relevantnih subjekata u praćenju implementacije definisanih mjera zaštite životne sredine, omogućiće blagovremeno djelovanje i donošenje odluka u znatno kraćem vremenskom okviru, što je od ključne važnosti – zaključuju iz Vlade.

Prir. M.L.

Foto ilustracija: Aktuelno.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Koliko čuvamo i poštujemo životnu sredinu?

ECO MNE

Unapređenje ekološkog statusa Crne Gore u službi prirode i održivog razvoja

ECO MNE

EXPO 2020 Dubai: Crna Gora predstavila prirodne ljepote, biodiverzitet i investicioni ambijent