Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ključni sastojak u baterijama jeftiniji je za više od 65 odsto

Veliki pad cijena litijuma moglo bi da dovede do jeftinijih električnih vozila

Cijene električnih automobila su i dalje prilično visoke, što mnoge sprečava da se upuste u kupovinu ovih vozila.

Smanjenje potražnje za električnim vozilima, posebno u Kini, značilo je pad troškova za minerale od kojih se prave baterije, kažu ekonomisti. Foto: CBC

Međutim, značajan pad cijena litijuma od početka godine mogao bi da znači jeftinija električna vozila (EV) na putu.

Nakon dvogodišnjeg skoka, cijena litijum karbonata — ključnog sastojka u EV baterijama — pala je za više od 65 odsto od januara, prema Benchmark Mineral Intelligence, agenciji za izvještavanje o cijenama.

„Cijene su dostigle maksimum od preko 85.000 američkih dolara (oko 77 000 eura) u novembru“, rekao je analitičar rudarske industrije Jean-Charles Cachon, nivo koji je smatrao „neodrživim“. Danas se jedna metrička tona litijumske soli za baterije prodaje za manje od 27.000 eura.

On ukazuje na to da je Kina ukinula svoje subvencije za električne automobile, što je dovelo do usporene prodaje i manje potražnje za tu zeleniju alternativu.

„Kineska potražnja je pala u januaru ove godine, što je izazvalo tu vrstu panike gde su cijene koje su bile više nego deset puta veće od troškova proizvodnje dramatično pale“, rekao je Cachon.

I to se ne dešava samo litijumu: drugi metali koji idu u baterije, kao što su kobalt i nikl, takođe doživljavaju pad cijena.

Grafikon iznad pokazuje relativnu promjenu cene litijum karbonata, nikl sulfata i kobalt sulfata za baterije od 2019. godine. Izvor: CBC

Daniel Breton, izvršni direktor Electric Mobility iz Kanade, organizacije koja ima za cilj da ubrza usvajanje EV širom te zemlje, kaže da bi ovaj pad mogao biti dobra vijest za potrošače.

„Vidjećemo sve više električnih vozila koja se prodaju za 25.000 do 40.000 dolara (od 22 000 do 37 000 eura) kako cijena kritičnih minerala bude opadala, ali i kako proizvodnja baterija bude sve više ukorijenjena u industriji“, rekao je on.

Rudarska industrija nije previše zabrinuta

U međuvremenu, rudarske kompanije širom svijeta vide da su njihove profitne marže stisnute nižim cijenama.

Iz Udruženja rudara Kvebeka kažu da je sektor “naviknut na uspone i padove” cijena minerala.

„To može odbiti neke investitore, ali one koji znaju kako da čitaju tržište i predvide buduću potražnju, mislim da ih to neće uplašiti“, rekao je izvršni direktor Josée Méthot.

Zaista, neke rudarske kompanije doživjele su povlačenje svojih akcija posljednjih nedjelja zbog trenda pada cijena.

Litijum, nikl i kobalt su ključni sastojci u baterijama električnih vozila. Foto: CBC

Trevor Walker, izvršni direktor Frontier Lithium sa sjedištem u Sudberiju, kaže da to nije „ništa što nas previše brine u ovom trenutku“.

On kaže da proizvodnja litijumovih soli košta samo oko 10.000 eura po metričkoj toni, što je daleko ispod trenutnih tržišnih cijena.

“Postoji neki strah na tržištu i opadanje cijena. Realnost je i dalje veoma profitabilna za sadašnje proizvođače”, rekao je on.

Iako je to još uvek težak put, cijene minerala za baterije su i dalje dovoljno visoke da motivišu igrače u industriji, velike i male, da krenu naprijed sa novim projektima.

Prir. N.B.

Izvor: www.cbc.ca

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Na Cetinju organizovana promotivna vožnja električnim vozilima

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake