Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izvještaj Agencije za zaštitu životne sredine

Vazduh u Bijelom Polju i Pljevljima najzagađeniji u februaru

Tokom februara registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u vazduhu u Bijelom Polju i Pljevljima 19 dana, Podgorici-Zabjelo 13 dana, Nikšiću 11 dana i Podgorici Blok V 10 dana, navodi se u mjesečnom izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Kao je saopšteno, izmjerene su i visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u Sjevernoj i Centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

-Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je veoma visoko prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Pljevalja, Bijelog Polja, Nikšića i Podgorice. Kvalitet vazduha u Južnoj zoni u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru je bio zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara – piše u izvještaju.

Podsjećamo, i tokom januara u Crnoj Gori registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u Bijelom Polju 24 dana, Pljevljima 23 dana i u Podgorici – Zabjelo, Blok V i u Nikšiću po 11 dana.

Tada su izmjerene su i visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u Sjevernoj i Centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

Za suspendovane čestice PM 2,5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou od 20 mikrograma po metru kubnom.

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i rezultat je nepotpunog sagorijevanja.

Česta pojava temperaturnih inverzija sprečava disperziju emisija i prouzrokuje zadržavanje polutanata koji su proizvod sagorijevanja fosilnih goriva, emisija iz saobraćaja i sličnih izvora neposredno iznad tla, što dovodi do pojave visokih koncentracija zagađujućih materija u prizemnom sloju atmosfere. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja i Bijelo Polje u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi

ECO MNE

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar