Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

Vlada je na 34. sjednici utvrdila Predlog zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, čime će se realizovati dalje usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike.

Iz Vlade je saopšteno da se zakonom uređuje određivanje udjela energije iz obnovljivih izvora, podsticaji za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uslovi i postupak sticanja statusa privremenog povlašćenog proizvođača i povlašćenog proizvođača, izdavanje garancija porijekla za energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, status kupaca-proizvođača i zajednica obnovljivih izvora energije.

Predloženim tekstom se uređuje i korišćenje obnovljivih izvora energije u sektoru grijanja i hlađenja i u sektoru saobraćaja, kriterijumi održivosti i uštede emisija gasova sa efektom staklene bašte, regionalna saradnja, kao i druga pitanja od značaja za korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

-Rješenja u propisu će pozitivno uticati na državu, zbog ispunjavanja ciljeva u oblasti obnovljive energije, kupce, zbog razvoja tržišta električne energije i unapređenja regulatornog okvira za proizvodnju električne energije od strane kupaca – proizvođača, kao i investitore, zbog unapređenja regulatornog okvira za investicije u oblasti obnovljive energije – navodi se u saopštenju.

Ovim zakonom će se, takođe, stvoriti uslovi za sprovođenje aukcija u oblasti obnovljive energije u Crnoj Gori i uvođenje tržišnog mehanizma podrške, odnosno podsticajnih mjera za električnu energiju iz obnovljivih izvora, u cilju postizanja najpovoljnijih cijena električne energije za potrošače i manjeg regulatornog rizika za investitore.

Ilustracija – Foto: newtelegraphng.com

-Pored ostalog, izgradnjom novih energetskih kapaciteta, shodno ovom zakonskom rješenju, doći će do unapređenja putne i elektroenergetske infrastukture i to posebno u ruralnim krajevima gdje se ovi objekti obično i grade, a što je jedna od mjera za unapređenje životnog standarda ljudi – navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog dopune zakona o koncesijama, zbog potrebe usklađivanja sa novim Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se, između ostalog, propisuje postupak davanja u zakup zemljišta u državnoj svojini, odnosno prirodnih bogatstava radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Vlada je utvrdila i Predlog izmjena i dopuna zakona o energetici, a izmjene u najvećoj mjeri predstavljaju brisanje odredaba u kojima je bila transponovana Direktiva 2009/28/EZ koja više nije na snazi, a koja se odnosi na oblast obnovljivih izvora energije.

-Nova Direktiva (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora je u cjelosti transponovana u Predlog zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, čime je postignuta međusobna usaglašenost ova dva propisa – rekli su iz Vlade.

Pored ostalog, predviđena je i izmjena odredbe o stručnoj osposobljenosti osoba koje obavljaju određene poslove iz oblasti energetike, koju nije potrebno usaglašavati sa propisima EU.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije