Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Informacija o realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na Veljem Brdu

Uskoro tender za davanje u zakup zemljišta i izgradnju SE Velje Brdo?

Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da formira Komisiju za pripremu tenderske dokumentacije radi izgradnje solarne elektrane na Veljem Brdu, saopšteno je sa sjednice Vlade.

Kako se navodi, nakon što Komisija pripremi tendersku dokumentaciju, Vladi treba da dostavi na razmatranje Informaciju o tenderskom postupku, sa predlogom daljih aktivnosti. 

Ilustracija | Foto: earth.org

-Imajući u vidu veliki potencijal sunčevog zračenja na području Opštine Podgorica, kao i stvorene prostorno-planske preduslove, Ministarstvo kapitalnih investicija je u maju 2021. godine otpočelo aktivnosti u cilju stvaranja uslova za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Velje Brdo u Podgorici. Kako je jedan od primarnih ciljeva razvoja energetskog sektora izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, koji kao resurs koriste obnovljive izvore, planirano je sprovođenje tendera za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Velje Brdo, Opština Podgorica, radi izgradnje solarne elektrane instalisane snage 50 MW. Planirano je da se izgradnja ove solarne elektrane realizuje davanjem u zakup državnog zemljišta u skladu sa Zakonom o državnoj imovini – piše u dokumentu.

-U cilju pripreme adekvatne tenderske dokumentacije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini i izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje Brdo, stručni konsultanti angažovani od strane Ministarstva kapitalnih investicija izradili su Idejno rješenje za priključenje solarne elektrane na elektroenergetski sistem i Idejno rješenje za izgradnju pristupnog puta od postojeće putne infrastrukture do planirane solarne elektrane – kažu iz Vlade.

Oni navode da je proteklih par mjeseci, na zahtjev Ministarstva kapitalnih investicija, Uprava za katastar i državnu imovinu izradila Elaborat parcelacije zemljišta za potrebe izgradnje Solarne elektrane Velje Brdo i donijela Rješenje kojim su uređeni listovi nepokretnosti za katastarske parcele na kojima je planirana izgradnja navedene solarne elektrane sa potrebnom elektroenergetskom i saobraćajnom infrastrukturom.

-Pripremne aktivnosti za sprovodenje postupka za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini i izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje Brdo su nastavljene, uz otežavajuće okolnosti koje su nastale zbog organizacionih promjena i odlaska pojedinih članova Komisije iz institucija u čije ime su imenovani. Radi stvaranja uslova za sprovodenje predmetnog tenderskog postupka, potrebno je da Ministarstvo kapitalnih investicija donese rješenje kojim će se formirati nova komisija, čiji će zadatak biti da u skladu sa važećom zakonskom regulativom pripremi tendersku dokumentaciju za izbor investitora za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje Brdo – zaključuju iz Vlade.

Izvor: gov.me

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora