Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uskoro Javni poziv podrške privredi za kupovinu solarnih panela

Direktor sektora za finansije, planiranje i realizaciju projekata Eko fonda, Andrej Nedović, kazao je za naš portal da će uskoro biti raspisan Javni poziv podrške privredi za kupovinu solarnih panela.

-Datum raspisivanja Javnog poziva očekujemo onog trenutka kada Vlada Crne Gore usvoji set dokumenata koji je neophodan za poslovanje Eko fond-a u 2021. godini. Očekujemo da će to biti u što kraćem roku – dodao je Nedović.

Kako je istakao, ukupan iznos za subvencije iznosiće 100.000 eura, pojašnjavajući da je to samo početak podrške za privrednike. 

-Uporedo sa tim, radimo na raspisivanju Javnog poziva za energetsku efikasnost za stanovništvo, po uzoru na već realizovani projekat Energetsko-efikasan dom podržan od strane resornog ministarstva. Subvencije koje smo planirali za ovu godinu, kao i donacije od UNDP – a i Vlade Slovenije, značajno će poboljšati crnogorsku ekonomiju. 

Projekat solarnih panela ima za cilj da prepozna potrebe i interesovanja privrednika za zelene projekte. Na osnovu toga, bićemo u prilici da planiramo buduće projekte i na taj način adekvatno pripremimo programe podrške – dodao je Nedović.

On je istakao da će izvođači radova, odnosne kompanije koje se bave projektovanjem i ugradnjom solarnih panela, imati priliku da kroz Javni poziv steknu iskustvo i reference, i dodatno edukuju svoju radnu snagu, kako bi se što bolje pripremili za zelenu tranziciju koja će uslijediti u narednom periodu.

-Tehnologije svakodnevno napreduju i od ključne je važnosti da na tržištu Crne Gore imamo što više kvalitetnih proizvoda solarnih panela. S tim u vezi, Eko fond je planirao Projekat postavljanja solarnih panela na krovu Elektrotehničkog fakulteta koji bi služio kao testna labaratorija, odnosno fakultet bi imao zadatak da ispituje kvalitet uvezenih solarnih panela u cilju suzbijanja nepouzdanih dobavljača, a ujedno i da obučava studenate – naveo je Nedović.

Na Javni poziv moći će da se prijave mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva. 

-Pored privrednika, cilj nam je da uključimo i poljoprivredna gazdinstva kojima ćemo na taj način dati dodatni stimulans za razvoj, u ovom trenutku krajnje potreban – zaključio je Nedović.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura