Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uskoro Javni poziv podrške privredi za kupovinu solarnih panela

Direktor sektora za finansije, planiranje i realizaciju projekata Eko fonda, Andrej Nedović, kazao je za naš portal da će uskoro biti raspisan Javni poziv podrške privredi za kupovinu solarnih panela.

-Datum raspisivanja Javnog poziva očekujemo onog trenutka kada Vlada Crne Gore usvoji set dokumenata koji je neophodan za poslovanje Eko fond-a u 2021. godini. Očekujemo da će to biti u što kraćem roku – dodao je Nedović.

Kako je istakao, ukupan iznos za subvencije iznosiće 100.000 eura, pojašnjavajući da je to samo početak podrške za privrednike. 

-Uporedo sa tim, radimo na raspisivanju Javnog poziva za energetsku efikasnost za stanovništvo, po uzoru na već realizovani projekat Energetsko-efikasan dom podržan od strane resornog ministarstva. Subvencije koje smo planirali za ovu godinu, kao i donacije od UNDP – a i Vlade Slovenije, značajno će poboljšati crnogorsku ekonomiju. 

Projekat solarnih panela ima za cilj da prepozna potrebe i interesovanja privrednika za zelene projekte. Na osnovu toga, bićemo u prilici da planiramo buduće projekte i na taj način adekvatno pripremimo programe podrške – dodao je Nedović.

On je istakao da će izvođači radova, odnosne kompanije koje se bave projektovanjem i ugradnjom solarnih panela, imati priliku da kroz Javni poziv steknu iskustvo i reference, i dodatno edukuju svoju radnu snagu, kako bi se što bolje pripremili za zelenu tranziciju koja će uslijediti u narednom periodu.

-Tehnologije svakodnevno napreduju i od ključne je važnosti da na tržištu Crne Gore imamo što više kvalitetnih proizvoda solarnih panela. S tim u vezi, Eko fond je planirao Projekat postavljanja solarnih panela na krovu Elektrotehničkog fakulteta koji bi služio kao testna labaratorija, odnosno fakultet bi imao zadatak da ispituje kvalitet uvezenih solarnih panela u cilju suzbijanja nepouzdanih dobavljača, a ujedno i da obučava studenate – naveo je Nedović.

Na Javni poziv moći će da se prijave mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva. 

-Pored privrednika, cilj nam je da uključimo i poljoprivredna gazdinstva kojima ćemo na taj način dati dodatni stimulans za razvoj, u ovom trenutku krajnje potreban – zaključio je Nedović.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Koliko dugo mogu trajati solarni paneli?

ECO POLIS

Istraživači otkrili: Solarni paneli bi mogli postati mnogo bolji u hvatanju sunčeve svjetlosti

ECO POLIS

Ograničen resurs, ali nova nada: Norveška otkrila veliko nalazište fosfata za budućnost održive energije