Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Urban Rigger: Stvarna i svakodnevna održivost kroz arhitekturu

Prednosti modularne konstrukcije koje se ogledaju u povećanoj efikasnosti na gradilištu, boljoj produktivnosti rada, poboljšanoj sigurnosti i nižim troškovima izgradnje, odavno su poznate. Međutim, modularna konstrukcija donosi značajan pomak u pogledu ekološke održivosti, naročito kroz odgovornu upotrebu građevinskih materijala i ekološki prihvatljiviji dizajn.

Poznati svjetski arhitekta mlađe generacije, Bjarke Ingels, još jednom je pokazao kako uloga graditelja i njegova kreativnost može da doprinese i zajednici i životnoj sredini.

Smještene na obali grada Kopenhagena, jedinice studentskog smještaja koje sadrže 12 stanova na dva nivoa, nastale slaganjem devet brodskih kontejnera na kružnu osnovu, blistavi su primjer održive i pristupačne arhitekture.

Foto: Urban Rigger

Veliki priliv stanovništva u metropole drastično je ubrzao proces urbanizacije, što se odrazilo na problem obezbjeđivanja pristupačnog smještaja za sve građane. Pronalazak stalnog smještaja u urbanoj sredini veliki je izazov za studente koji se nadaju da ih takav smještaj neće ostaviti u potpunosti praznih džepova. Premošćavanje ovog jaza postignuto je izgradnjom studentskog smještaja, Urban Rigger, a razvijen je od strane Kim Loudrupa u kolaboraciji upravo sa Bjarke Ingelsom i arhitektama iz grupe BIG (Bjarke Ingels Group).

Prototip ove stambene jedinice, koja se vrlo jednostavno može postaviti na bilo kojoj vodenoj površini, je jedinstveno, energetski efikasno i plutajuće, mobilno vlasništvo. Ovi održivi domovi su napravljeni od prerađenih, unaprijeđenih brodskih kontejnera, i svjedoci su da projektovanje prostora striktno ograničene površine, uz pronicljivo i detaljnjo promišljanje i poštovanje principa zaštite životne sredine može dovesti do izvanredno kreativnih rješenja za izazove stambene gradnje.

Pristupačno stanovanje u gradskoj sredini 

Jedinica „Urban Rigger“ napravljena je tako što je u krug složeno devet brodskih kontejnera, čime je formirano 12 studentskih apartmana od kojih svaki ima kuhinju i kupatilo, a koji zapravo djeluju veoma prostrano.

Foto: STIRworld

Svaka jedinica je koncipirana u dva nivoa. U prizemlju se nalaze tri apartmana (površine po 30 kvadratnih metara) što je dovoljno za udoban boravak dvije osobe. Stanovi na donjem nivou imaju kuhinju i spavaću sobu na jednom kraju, a privatni balkon na drugom. Na prvom spratu se nalazi devet smještajnih jedinica, apartmana (svaki po 23 kvadratna metra), a svaki od njih nudi spektakularan pogled koji se pruža na vodenu površinu i okolinu.

Većina ovih smještajnih jedinica oslikana je intezivnim nijansama plave boje, stvarajući izuzetno prijatnu estetiku prikladnu za stanovanje pokraj mora.

Prilikom projektovanja stambenih jedinica posebna pažnja posvećena je odnosu javnog i privatnog prostora. Terase, parking i zajedničke prostorije predstavljaju javne zone, dok su sami stanovi privatni prostori. Krovne terase sa kojih se pruža veličanstven pogled ka svijetlo plavom moru takođe su dio javnog prostora. Svaka jedinica Urban Rigger posjeduje i malo, zeleno dvorište u svojoj sredini, nastalo kao posljedica rasporeda kontejnera. Iz dvorišta je omogućen direktan pristup vodi, a u dvorištu se nalazi i stalak za bicikle, prostor za skladištenje kajaka, kao i roštilj. 

Pored velike zajedničke prostorije sa kuhinjom, u podrumu se nalaze i potpuno automatizovane prostorije za pranje veša i pojedinačne ostave za svaki apartman.

Održivo urbano prebivalište

Urban Rigger koristi čist izvor za proizvodnju električne energije – energiju Sunca. Na krovu jedinice postavljeni su fotonaponski sistemi čijim radom se obezbjeđuje značajno snižavanje troškove za električnu energiju i dodatno doprinosi očuvanju životne sredine.

Osim solarne energije, objekti Urban Rigger koriste i termalnu energiju morske vode i izuzetno efikasne toplotne pumpe za proizvodnju toplote.

„Termin održivost danas je zapravo sinonim za zdrav razum, odnosno, pretvaranje stvari u praktične i pametne.“

Bjarke Ingels, Bjarke Ingels grupa

Revitalizacija obala širom svijeta predstavlja genijalan način da se obezbijedi atraktivan, pristupačan smeštaj, sa nježnijim uticajem na životnu sredinu, zajedno sa korišćenjem raspoloživih resursa. Inicijativa tkz. plutajućih zajednica, Urban Rigger, trenutno radi na razvoju različitih projekata u nadi da će stvoriti uslove za formiranje održivog smještaja u lukama širom svijeta.

Prir. M.M. i S.Đ.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici

ECO POLIS

Šesti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”

ECO POLIS

Paradoks održive arhitekture: trajnost i prolaznost