Ulcinjska obala zatrpana plastikom

NVO Green Life i sportsko-ribolovno društvo Neptun iz Ulcinja, čistili su u minula tri dana ulcinjsku obalu.

Projekat je realizovan pod nazivom „Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”. 

Foto: NVO Green life

Analiza otpada

Ronioci su u toku akcija izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II, i Mala plaža u Ulcinju, a uz pomoć volontera su na brodu analizirali vrste, količine i izvor pokupljenog otpada. Takođe, kako je saopšteno, sanirali su uvalu u blizini Starog grada koja prethodno nikada nije bila čišćena, a na kojoj je bila nagomilana enormna količina otpada. 

Foto: NVO Green life

-Sakupili smo preko 40 velikih vreća otpada. Nakon revizije i okvirne analize, ponosimo se rezultatima i već sada možemo zaključiti da se i u vodi i na kopnu nalazi najviše plastičnog otpada, zatim limenki, guma, tekstila, itd. 55.1 odsto od ukupne količine bile su plastične boce, koje zajedno sa ostalim plastičnim predmetima čine 75.5 odsto ukupne do sada analizirane količine – navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, nakon detaljne analize prikupljenih podataka, NVO Green life organizovaće Okrugli sto na kome će institucijama predstaviti rezultate i ponuditi prijedloge rješenja ovog problema. 

Plastika kao dominantni zagađivač 

Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana. U narednom periodu, izradićemo informativne table koje će biti postavljene na tri različite lokacije na području opštine Ulcinj. Takođe, organizovaćemo tri informativna dana tokom kojih ćemo govoriti o plastici kao značajnom zagađivaču životne sredine i pružiti mogućnost lokalnom stanovništvu i turistima da se više informišu o štetnom uticaju plastike – zaključuju u saopštenju. 

Projekat „Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” podržan je od strane fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Podršku projektu dala je i Opština Ulcinj. Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada. 

Prir. M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.