Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ukinuta odluka o povećanju kapaciteta solarne elektrane Briska Gora

Vlada je stavila van snage zaključke od 1. oktobra 2020. godine, kojim je bilo predviđeno povećanje zone za izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori i povećanje kapaciteta tog energetskog objekta sa 118 na 262 megavata.

Ranijim zaključkom bila je donešena odluka o izmjeni prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, čime je bilo predviđeno povećanje zone za izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori sa 467 ha na 925,25 hektara, a prepoznate su tri prostorne cjeline u okviru zone za izgradnju solarnih elektrana.

Kako je saopšteno iz Vlade, odluka je ukinuta zbog nedostataka u proceduri donošenja planskog dokumenta, kao i neodrživosti planskih rješenja sa aspekta uticaja na životnu sredinu na lokalitetima Zoganjske polje, Solana, Knetsko i Šasko jezero, posebno zbog staništa ptica.

Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na tom lokalitetu, konzorcijumu kompanija – finski Fortum i EPCG i firma Sterling & Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštila je Vlada prošle godine.

Kako je tada saopšteno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. 

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, trebalo je da iznosi oko 450 GWh električne energije godišnje.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na krovu Željezare Nikšić gradiće se elektrana od 5 MW

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane