Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projekat Solari 3000+ i 500+ odvija se planiranom dinamikom, građani zadovoljni instaliranim elektranama

U toku ugradnja solarnih panela u okviru projekta Solari 3000+ i 500+

Postavljanje solarnih panela u okviru projekta 3000+ i 500+ Elektroprivrede Crne Gore uveliko je počelo na objektima koji su zadovoljili predviđene kriterijume.

Projekt menadžer EPCG Solar, Milutin Marojević, dipl. inž. elektrotehnike, saopštio je Ecoportalu da se projekat odvija planiranom dinamikom. 

Ugrađeni solarni paneli na jednoj od kuća u Rogamima | Foto: ecoportal.me

-Konkurs za projekat je završen krajem februara, a od tada smo prošli kroz veliki broj prijava i izvršili rangiranje prema osnovnim kriterijumima. Nakon toga smo krenuli u obilazak objekata radi provjere tehničkih karakteristika objekata i u ugradnju solarnih elektrana u domovima širom Crne Gore, i to počevši od Nikšića gdje je postavljen prvi fotonaponski sistem – istakao je on.

Prema njegovim riječima, prihvaćeno je prijava koliko je i predviđeno projektom 3000+ i 500+. 

– Interesovanje građana bilo je ogromno, sa više od 14.500 prijava za ovaj projekat. Međutim, nisu svi prijavljeni građani zadovoljili postavljene kriterijume. Osnovni razlozi odbijanja bilo je neispunjavanje sljedećih uslova: nedovoljna potrošnja, neredovne platiše, nedovoljna površina krova, nepovoljna orijentacija krova i drugo – dodao je Marojević.

Na terenu je, kako je dodao, više desetina radnika, dok će se ovaj broj postepeno povećavati odmicanjem projekta, a broj inženjera zavisi od aktivnih gradilišta na dnevnom nivou. 

-Inženjeri imaju kontrolnu funkciju pri samom izvođenju tj. postavljanju solarnih elektrana, kako bi se proces završio u skladu sa svim predviđenim propisima iz oblasti energetike i bezbjednosti na radu – kazao je on.

Za projekat solari prijavilo se više od 14.500 građana | Foto: ecoportal

Struja koju korisnik dobije iz fotonaponskog sistema koristiće se za sopstvenu potrošnju, a eventualni višak proizvedene električne energije predaje se mreži.

-Elektroprivreda će višak energije otkupljivati od korisnika po istoj cijeni po kojoj će je prodavati. Samim tim korisnik projekta dobija mogućnost i da zaradi, u zavisnosti od odnosa proizvodnje i potrošnje – istakao je Marojević.

Prema njegovim riječima, građani kod kojih su ugradili solarnu elektranu su više nego zadovoljni.

-Sada smo itekako uvjereni u opravdanost projekta i ispravnost naše namjere da se projekat dodatno proširuje i u narednom periodu – zaključuje naš sagovornik.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima