Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Primjer dobre prakse u regionu

U Srbiji započeta proizvodnja električne energije iz otpada

Kompanija koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča, Beo Čista Energija, započela je proizvodnju električne i toplotne energije spaljivanjem otpada.

Iz kompanije kažu da prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna, kako prenosi Balkan Green Energy News.

Prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji i regionu. Foto: www.britannica.com

Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbijeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija.

Aktiviranje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, snage 103 MW, predstavlja jedan od najvažnijih djelova javno-privatnog partnerstva (JPP) za sanaciju divlje deponije Vinča i novi sistem odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

Prva važna tačka u projektu bio je početak rada Regionalne sanitarne deponije Vinča sredinom 2021. godine.

Informacija o početku rada postrojenja objavljena je na YouTube kanalu Beo Čiste Energije. Video nosi naziv „Achievement of First Fire with Waste“.

Posle uspješno obavljenih hladnih proba, Beo Čista Energija je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu, navodi se u snimku.

Bunker za otpad, kako se dodaje, može da uskladišti dovoljne količine za rad postrojenja od 4,5 dana. Godišnji kapacitet elektrane je spaljivanje 340.000 tona otpada godišnje od čega će se dobijati 30,24 MWh struje i 56,5 MWh toplotne energije.

Beo Čista Energija će iz otpada prozvesti struju dovoljnu za snabdijevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrijavanje deset odsto stanova u glavnom gradu Srbije, navodi se u video prilogu.

Investiciju finansiraju Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB).

Projekat, kako je ranije saopštio EBRD, obuhvata i postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za iskorišćenje deponijskog gasa, kao i sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, kao i izgradnju nove u skladu sa standardima EU.

Ovo je primjer dobre prakse korišćenja otpada u regionu, za koji vjerujemo da bi trebalo da se implementira i kod nas, imajući u vidu problem odlaganja otpada u Crnoj Gori.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uvoznici i proizvođači biće obavezni da zbrinjavaju otpad, najavljena i zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa

ECO POLIS

Upoznajte prvi i jedini njemački grad koji se obavezao na „nulti otpad”

ECO MNE

Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom: Crna Gora prema održivijoj budućnosti