Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Na Zabjelu otkrivena najveća kolonija laste brjegunice

U Podgorici zabilježen neobičan prizor

Prije nekoliko dana, u iskopu buduće zgrade na gradilištu stambeno-poslovne zgrade u ulici Filipa Lainovića na Zabjelu u Podgorici, otkrivena je najveća kolonija laste brjegunice. Kako javljaju iz Agencije za zaštitu životne sredine, u pitanju je zaštićena vrsta čija je najveća kolonija do sada, bila registrovana na ušću Morače u Skadarsko jezero. Pretpostavlja se da je uslijed velikih kiša kolonija uništena, te da su laste izabrale novo gnjezdilište – iskop ove stambene zgrade. 

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

S obzirom na činjenicu da se radi o najvećoj poznatoj gnijezdećoj koloniji ove zaštićene vrste laste, Agencija za zaštitu životne sredine se obratila ekološkoj inspekciji sa zahtjevom da se obustave građevinski radovi do daljnjeg, odnosno do prestanka gniježđenja ove vrste. 

Video: Agencija za zaštitu životne sredine

U Crnoj Gori ima nekoliko vrsta lasta od kojih su najpoznatije gradska i seoska, a to su one laste koje gnijezde na balkonima, seoskim kućama, štalama,  i postoji ova vrsta laste koja gnijezdi na način što kopa rupe na obalama rijeka ili na iskopima – u ovom slučaju pomenute stambene zgrade. Ona kopa rupe dubine do 70 cm i tu podiže svoje mlade. Inkubira jaja otprilike dvije sedmice i potrebno je desetak dana da se mladi ispile i odlete iz gnijezda. Ono što je ovdje otežavajuća okolnost je da se radi o vrsti koja gnijezdi dva do tri puta godišnje, pa Agencija za zaštitu životne sredine zahtijeva od ekološke inspekcije da u to vrijeme obustavi građevinske radove, zbog činjenice da je zakonom zabranjeno uznemiravanje zaštićenih vrsta, naročito tokom sezone gniježđenja. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U decembru vazduh zagađen u šest crnogorskih opština

ECO MNE

U novembru vazduh zagađen u četiri crnogorske opštine

ECO MNE

Nagrađene četiri škole u sklopu ekološke akcije ,,Zajedno za IDEAlnu okolinu“