Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izvještaj Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

U Maju vazduh bio zagađen zbog „prljave kiše” iz Sahare

Prema izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, sredinom maja, pod uticajem toplog i vlažnog vazduha i jakih južnih strujanja, teritorija naše države je bila izložena prašini i sitnom pijesku koji potiče iz oblasti pustinje Sahare (neuobičajena, ali sve češća pojava zadnjih godina).

Ova pojava, kako kažu, uslovila i takozvane „prljave kiše” kada se putem padavina iz vazduha ispira nakupljeni material.

-Prema podacima sa svih sedam stanica Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha na kojima se mjeri koncentracija PM10 čestica, kako u Južnoj, Centralnoj zoni tako i na sjeveru, vazduh je bio u periodu od 15-22.05.2024. opterećen sa visokim sadržajem suspendovanih čestica PM10, kao posledica gore navedene pojave – navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, po dva dana su registrovana prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u: Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici – Zabjelo, Podgorici – Blok V, Nikšiću i Baru.

-Pod najvećim uticajem bio Bokokotorski zaliv gdje je evidentirano 5 dana sa prekoračenjima granične vrijednosti za srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u vazduhu – zaključuje se u saopštenju.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U Junu vazduh bio zagađen zbog prašine i sitnog pijeska iz Sahare

ECO POLIS

Naučnici saopštili da štetni gasovi u atmosferi opadaju brže nego što se očekivalo

ECO MNE

U Maju vazduh bio zagađen zbog „prljave kiše” iz Sahare