Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U kakvom su odnosu istraživanje crnogorskog podmorja i zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori?

PODGORICA – Rizik od ekološkog incidenta, kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija nafte (uzimajući u obzir geologiju, tehnologiju koja se koristi, dubinu mora na lokaciji i sl. u crnogorskom podmorju se mjeri promilima, saopštio je Ecoporatalu, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

Potencijalni benefiti od nafte i gasa uprkos težnji ka prelasku na čista goriva?

On je pojasnio i da se koncesionar obavezao da svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom garantuje saniranje svih mogućih posljedica eventualnog ekološkog incidenta.

-Ovo samo po sebi govori da ni koncesionar ne očekuje bilo kakve probleme. Nasuprot tome, benefiti, ukoliko se nafta i gas pronađu u ekonomski isplativim količinama, su toliko veliki i mogu u finansijskom, a samim tim i u ekološkom pogledu, predstavljati snažan zamajac ekonomskom oporavku Crne Gore, kao i rješavanju svih ekoloških crnih rupa koje Crna Gora, na žalost, ima na pretek. Činjenica je da ugljovodonici nalaze svoju primjenu u raznim granama industrije, i da će dugo vremena biti prisutni, odnosno da će za njima postojati tražnja na globalnom nivou. Skrećemo pažnju da se u Crnoj Gori ne planira otvaranje bilo kakvog postrojenja za preradu nafte (rafinerije i sl.), i da mi isključivo planiramo proizvodnju i prodaju sirove nafte, čime lokalno ne utičemo negativno na klimatske promjene – kazao je Perunović.

U Ministarstvu kapitalnih investicija, kako navodi, smatraju da treba formirati Naftni fond u koji bi se slivali prihodi od prodaje sirove nafte, a kojim bi upravljala Skupština Crne Gore uz podršku Vlade Crne Gore, odnosno njenih resornih ministarstava. 

Foto: Vlada Crne Gore – Marko Perunović

Jedan dio sredstava iz Naftnog fonda bi bilo neophodno usmjeriti u projekte vezane za obnovljive izvore energije, u saniranje i rekultivaciju ekoloških crnih rupa, kao i u održivi razvoj lokalnih zajednica koje bi eventualno bile pogođene procesom zelene tranzicije.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović

On je govoreći o klimatskim promjena dodao da Crna Gora, kao odgovoran dio međunarodne zajednice, treba da da svoj doprinos sprječavanju daljih klimatskih promjena odnosno procesa koji na njih utiču, a koji se prije svega odnose na emisiju CO2.

Upoznavanje sa procesom zelene tranzicije

-Činjenica je da je na globalnom nivou uticaj Crne Gore jako mali, ali obaveze koje smo prihvatili (Pariška deklaracija, članstvo u PPCA) jednostavno moramo ispuniti. U suprotnom bi plaćali ogromne penale, kako finansijske tako i političke – dodao je naš sagovornik.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako kaže, ima u planu organizovanje okruglih stolova, radionica i tribina sa NVO sektorom i građanima kako bi ih upoznali sa važnošću procesa zelene tranzicije i benefita koje on donosi građanima i privredi Crne Gore. 

-Samo ako svi znamo kuda nas vodi put kojim smo krenuli, i ukoliko svako od nas daje svoj doprinos, možemo zajedno stići na cilj, a cilj je održiva i zelena ekonomija i povećanje kvaliteta života građana – zaključio je Perunović.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja