Offshore drilling rig, Gulf of Mexico

U kakvom su odnosu istraživanje crnogorskog podmorja i zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori?

PODGORICA – Rizik od ekološkog incidenta, kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija nafte (uzimajući u obzir geologiju, tehnologiju koja se koristi, dubinu mora na lokaciji i sl. u crnogorskom podmorju se mjeri promilima, saopštio je Ecoporatalu, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

Potencijalni benefiti od nafte i gasa uprkos težnji ka prelasku na čista goriva?

On je pojasnio i da se koncesionar obavezao da svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom garantuje saniranje svih mogućih posljedica eventualnog ekološkog incidenta.

-Ovo samo po sebi govori da ni koncesionar ne očekuje bilo kakve probleme. Nasuprot tome, benefiti, ukoliko se nafta i gas pronađu u ekonomski isplativim količinama, su toliko veliki i mogu u finansijskom, a samim tim i u ekološkom pogledu, predstavljati snažan zamajac ekonomskom oporavku Crne Gore, kao i rješavanju svih ekoloških crnih rupa koje Crna Gora, na žalost, ima na pretek. Činjenica je da ugljovodonici nalaze svoju primjenu u raznim granama industrije, i da će dugo vremena biti prisutni, odnosno da će za njima postojati tražnja na globalnom nivou. Skrećemo pažnju da se u Crnoj Gori ne planira otvaranje bilo kakvog postrojenja za preradu nafte (rafinerije i sl.), i da mi isključivo planiramo proizvodnju i prodaju sirove nafte, čime lokalno ne utičemo negativno na klimatske promjene – kazao je Perunović.

U Ministarstvu kapitalnih investicija, kako navodi, smatraju da treba formirati Naftni fond u koji bi se slivali prihodi od prodaje sirove nafte, a kojim bi upravljala Skupština Crne Gore uz podršku Vlade Crne Gore, odnosno njenih resornih ministarstava. 

Foto: Vlada Crne Gore – Marko Perunović

Jedan dio sredstava iz Naftnog fonda bi bilo neophodno usmjeriti u projekte vezane za obnovljive izvore energije, u saniranje i rekultivaciju ekoloških crnih rupa, kao i u održivi razvoj lokalnih zajednica koje bi eventualno bile pogođene procesom zelene tranzicije.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović

On je govoreći o klimatskim promjena dodao da Crna Gora, kao odgovoran dio međunarodne zajednice, treba da da svoj doprinos sprječavanju daljih klimatskih promjena odnosno procesa koji na njih utiču, a koji se prije svega odnose na emisiju CO2.

Upoznavanje sa procesom zelene tranzicije

-Činjenica je da je na globalnom nivou uticaj Crne Gore jako mali, ali obaveze koje smo prihvatili (Pariška deklaracija, članstvo u PPCA) jednostavno moramo ispuniti. U suprotnom bi plaćali ogromne penale, kako finansijske tako i političke – dodao je naš sagovornik.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako kaže, ima u planu organizovanje okruglih stolova, radionica i tribina sa NVO sektorom i građanima kako bi ih upoznali sa važnošću procesa zelene tranzicije i benefita koje on donosi građanima i privredi Crne Gore. 

-Samo ako svi znamo kuda nas vodi put kojim smo krenuli, i ukoliko svako od nas daje svoj doprinos, možemo zajedno stići na cilj, a cilj je održiva i zelena ekonomija i povećanje kvaliteta života građana – zaključio je Perunović.

M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *