Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ideje koje je lako sprovesti u djelo

U Francuskoj svi veliki parkinzi sada moraju biti pokriveni solarnim panelima

U Francuskoj je solarna energija upravo dobila ogroman podsticaj od novog zakona koji je ove nedelje odobrio Senat i koji zahtijeva da svi parkinzi sa prostorima za najmanje 80 vozila – postojećih i novih – budu pokriveni solarnim panelima.

Izvor fotografije: Zhang Cheng/Xinhua via Getty Images

Nove odredbe su dio opsežnog plana francuskog predsednika Emanuela Makrona o velikim ulaganjima u obnovljive izvore energije, čiji je cilj da se količina sunčeve energije proizvedene u zemlji pomnoži sa 10 i da se udvostruči snaga iz kopnenih vjetroelektrana.

Od 1. jula 2023. godine, manji parkinzi koji imaju između 80 i 400 mesta imaće pet godina da budu u skladu sa novim mjerama. Parkirališta sa više od 400 mjesta imaju kraći rok: moraće da se pridržavaju novih mjera u roku od tri godine od ovog datuma, a najmanje polovina površine parkinga moraće da bude pokrivena solarnim panelima.

Prema vladi, ovaj plan, koji posebno cilja na velike parking prostore oko komercijalnih centara i željezničkih stanica, mogao bi da proizvede do 11 gigavata, što je ekvivalent 10 nuklearnih reaktora, koji napajaju milione domova. Uvedene su odredbe o isključenju parkinga za kamione koji prevoze tešku robu ili parkinga u istorijskim ili zaštićenim područjima, kako bi se izbjeglo njihovo „izobličavanje“, navodi se u amandmanu.

Ostale mjere na tabeli uključuju izgradnju velikih solarnih farmi na slobodnom zemljištu koje se nalazi pored autoputeva i željeznica, kao i na poljoprivrednim zemljištima gde je to izvodljivo. 

Francuska nacionalna željeznička služba SNCF takođe planira da instalira oko 190.000 kvadratnih metara solarnih panela u 156 stanica širom zemlje do 2025. godine i 1,1 milion kvadratnih metara do 2030. godine, a sve u cilju smanjenja potrošnje energije za 25%.

Izvor fotografije: Pascal Guyot/AFP via Getty Images

Vlada takođe planira da izgradi oko 50 dodatnih vjetroelektrana, poput one na moru Saint-Nazaire do 2050. godine u Francuskoj. Predviđene su mjere za smanjenje kašnjenja izgradnje vjetroelektrana na moru sa 10-12 godina na šest godina, a velikih solarnih farmi sa šest na tri godine.

Ovog ljeta, francuska vlada je učvrstila dvije zone za priobalne vjetroelektrane na obali Atlantika nakon masovne javne debate u kojoj je učestvovalo 15.000 učesnika, pri čemu je zaštita životne sredine najveća briga.

Planirano je da se prva vjetroelektrana nalazi na ostrvu Oleron, više od 35 km od obale La Rochelle, sa kapacitetom od oko 1.000 MV. Drugi vjetropark će verovatno biti lociran dalje na moru, pri čemu će obje vjetroelektrane zajedno proizvoditi dovoljno električne energije za 1,6 miliona ljudi.

Izvor: www.electrek.co 

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”