Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tehnologija bežičnog prenosa električne energije

Iza nekadašnje laboratorije Nikole Tesle u Wardenclyffe-u u Sjedinjenim Američkim Državama, nalaze se stari temelji tornja, visokog 57 metara.

Toranj je počeo graditi Nikola Tesla 1901. godine u okviru eksperimenta za bežični prenos informacija i električne energije na velike udaljenosti. Kao što je prognozirao, bežične komunikacije su promijenile svijet. Tesla nije uspio da ostvari cilj da i električna energija putuje veoma daleko, i kao posljedica toga, u roku od pet godina radovi su zaustavljeni, a toranj je potom srušen. 

Vardenklifski toranj

Tesla – pionir koji je, između ostalog, osmilio način za proizvodnju i prenos naizmenične struje – povukao se u osamu i ostao neupadljiv do svoje smrti.

Teslin san bio je postavljanje velikih tornjeva po cijelom svijetu koji bi mogli bežično da prenose energiju do bilo koje tačke na svijetu, napajajući domove, preduzeća, industriju, pa čak i gigantske električne brodove na okeanu.

Teslina vizija bežičnog prenosa energije, sada opet djeluje moguća.

Startup sa sjedištem na Novom Zelandu, razvija metod bezbjednog i bežičnog prenosa električne energije na velike daljine bez upotrebe bakarne žice. Prototipski uređaj moći će da isporuči „samo nekoliko kilovata“ snage, ali se ta količina lako može povećati. 

-Možemo da koristimo potpuno istu tehnologiju za prenos 100 puta veće snage na mnogo veće udaljenost – rekao je osnivač Emroda i preduzetnik Greg Kušnir.

Prototip uređaja koristi predajnu antenu, niz releja i prijemnu ispravljačku antenu sposobnu za pretvaranje mikrotalasne energije u električnu.

Powerco, drugi po veličini distributer na Novom Zelandu, investirao je u Emrod, koji može mnogo efikasnije da premješta velike količine električne energije između bilo koje dvije tačke koje se mogu povezati relejima.

-Zanima nas da ispitamo može li Emrodova tehnologija dopuniti ustaljene načine na koje isporučujemo energiju. Planiramo da je koristimo za isporuku električne energije na udaljenim mjestima ili preko područja sa izazovnim terenom. Takođe, postoji mogućnost da je koristimo za osvjetljenje prostorija u kojima borave naši kupci dok radimo na održavanju postojeće infrastrukture – kaže menadžer za mrežne transformacije u Powerco kompaniji, Nikola Vesiot.

Iz Emroda pojašnjavaju da prototip uređaja radi u bilo kojim atmosferskim uslovima, uključujući kišu, maglu i prašinu. Udaljenost prenosa ograničena je samo postojanjem prepreka koje blokiraju vidno polje između svakog releja, što mu daje potencijal za prenos snage hiljadama kilometara, i to uz znatno manje troškove za izgradnju infrastrukture i održavanje u odnosu na klasične sisteme prenosa, kao i sa značajno manjim uticajem na životnu sredinu.

emrod.energy

Sistem se sastoji od četiri komponente i to izvora napajanja, predajne antene i nekoliko (ili više) predajnih releja.

Predajna antena transformiše električnu energiju u mikrotalasnu energiju – elektromagnetni talas baš poput Markonijevih radio talasa, samo malo energičnije.

Prototip trenutno može da pošalje nekoliko vati energije na udaljenost od oko 130 stopa (39 metara).

Emrod bežični prenos vidi kao ključnu tehnologiju koja će omogućiti efikasnije prenošenje energije iz obnovljivih izvora, koja se često generiše daleko od mjesta gdje je potrebna.

Ovo nije Teslin „svetski bežični sistem“, ali bi mogao učiniti bežičnu mrežu, komercijalnom u ne tako dalekoj budućnosti.

Prir. M.L.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

CGES usmjeren ka snažnijoj regionalnoj saradnji na polju sigurnosti napajanja električnom energijom

ECO MNE

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

ECO MNE

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije