Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

SVJETSKI DAN OBRAZOVANJA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine širom svijeta obilježava se 26. januara. Obilježavanje ovog datuma ustanovljeno je 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.
Prva Konferencija UN o životnoj sredini bila je snažan motor društvenih promjena na globalnom nivou, kako bi se djelovalo u pravcu mijenjanja svijesti o stanju u životnoj sredini, načinima korišćenja resursa, uzrocima i posljedicama zagađenja, te potrebi da se spriječi dalje degradiranje životne sredine. Na konferenciji je usvojena deklaracija o potrebi za obrazovanjem o zaštiti životne sredine, a tri godine kasnije, u Beogradu je održan Međunarodni seminar o obrazovanju o zaštiti životne sredine, u okviru programa Ujedinjenih nacija. Učestvovali su predstavnici sedamdesetak država, a rezultat ovog seminara bila je „Beogradska povelja” – dokument koji postavlja ciljeve i osnovne smjernice programa obrazovanja o životnoj sredini na globalnom nivou.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novog sistema vrijednosti čoveka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanog na redefinisanim moralnim principima. Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahtjeve prirode, a ona će im bogato uzvratiti.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine propagira svijest, znanje, vrijednosti, stavove i vještine u svakom pojedincu. Uči ga da poštuje okolinu kroz saradnju u rješavanju ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, da razmišlja o predstavljanju i rješavanju ekoloških problema sa kojima se susreće u svom okruženju, ali i da bude svjestan problema koji se javljaju u udaljenim mjestima i da razume da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na zemlji.

Izvor: Ekoblog

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

COP27: Donešena odluka koju mnogi nazivaju istorijskom

ECO MNE

Vlada usvojila Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2022. godinu

ECO MNE

Crna Gora na putu da ostvari ciljeve iz Zelene agende