Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

SVJETSKI DAN OBRAZOVANJA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine širom svijeta obilježava se 26. januara. Obilježavanje ovog datuma ustanovljeno je 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.
Prva Konferencija UN o životnoj sredini bila je snažan motor društvenih promjena na globalnom nivou, kako bi se djelovalo u pravcu mijenjanja svijesti o stanju u životnoj sredini, načinima korišćenja resursa, uzrocima i posljedicama zagađenja, te potrebi da se spriječi dalje degradiranje životne sredine. Na konferenciji je usvojena deklaracija o potrebi za obrazovanjem o zaštiti životne sredine, a tri godine kasnije, u Beogradu je održan Međunarodni seminar o obrazovanju o zaštiti životne sredine, u okviru programa Ujedinjenih nacija. Učestvovali su predstavnici sedamdesetak država, a rezultat ovog seminara bila je „Beogradska povelja” – dokument koji postavlja ciljeve i osnovne smjernice programa obrazovanja o životnoj sredini na globalnom nivou.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novog sistema vrijednosti čoveka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanog na redefinisanim moralnim principima. Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahtjeve prirode, a ona će im bogato uzvratiti.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine propagira svijest, znanje, vrijednosti, stavove i vještine u svakom pojedincu. Uči ga da poštuje okolinu kroz saradnju u rješavanju ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, da razmišlja o predstavljanju i rješavanju ekoloških problema sa kojima se susreće u svom okruženju, ali i da bude svjestan problema koji se javljaju u udaljenim mjestima i da razume da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na zemlji.

Izvor: Ekoblog

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Na Cetinju organizovana promotivna vožnja električnim vozilima

ECO MNE

Svjetski dan zaštite životne sredine – prilika za podizanje svijesti o glavnim ekološkim problemima

ECO MNE

Tekstilni otpad sve veći problem po životnu sredinu i zdravlje ljudi