Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Svijet rizikuje da uskoro dostigne kritičnu granicu globalnog prosjeka temperature

Velika je vjerovatnoća da će ključna globalna temperaturna granica biti dostignuta u jednoj od narednih pet godina.

Prema istraživanjima, do 2025. godine, šansa da bar jedna godina bude za 1,5 °C toplija od predindustrijskog nivoa je 40%.

Ovo je donja od dvije temperaturne granice postavljene Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.

U prethodnoj deceniji procijenjeno je da je šansa da bilo koja godina dostigne prag od 1,5 °C iznosila svaga 20%. Nove procjene govore da je taj procenat sada 40%.

Leon Hermanson (Leon Hermanson), naučnik iz Met Office-a, rekao je za BBC da poređenje projektovanih temperatura sa temperaturama iz perioda od 1850 – 1900 pokazuje očigledan rast.

-Vrijeme ističe za snažnu akciju koja nam je potrebna odmah.

To znači da se približavamo granici od 1,5°C – još uvijek je nismo dostigli, ali se približavamo – rekao je Hermanson.

Istraživači ističu, da ako samo jedna od narednih pet godina bude 1,5°C iznad predindustrijskog nivoa, to će ipak biti privremena situacija.

Promjenljivost u prirodi može donijeti situaciju u kojoj će narednih nekoliko godina biti malo hladnije, što znači da može proći još decenija ili dvije prije nego što se granica od 1,5°C trajno pređe.

Pariškim sporazumom uspostavljen je cilj da se porast globalne prosječne temperature održi na najviše 2°C, a da se taj rast zaustavi već na 1,5°C – pri tome se podrazumijeva da je porast temperature zabilježen u dužem vremenskom periodu, a ne samo u jednoj godini.

Izvještaj UN-ovog panela za klimu iz 2018. godine istakao je kako su uticaji klimatskih promjena daleko ozbiljniji kada je porast globalne temperature veći od 1,5°C.

U ovom trenutku, projekcije sugerišu da je čak i sa nedavnim obećanjima da će emisije gasova sa efektom staklene bašte biti smanjene, svijet na putu da se zagreje do 3°C.

Generalni sekretar WMO-a (Svjetska meteorološka organizacija), Peteri Talas (Petteri Taalas), naglasio je da su rezultati novog istraživanja više od puke statistike.

-Ova studija pokazuje da se mjerljivo i neumoljivo približavamo donjem cilju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama – objasnio je on.

Ed Hokins (Ed Hawkins), naučnik sa Univerziteta u Redingu u Velikoj Britaniji, rekao je da, ako se nova prognoza pokaže tačnom „to ne znači da smo apsolutno premašili ograničenje Pariškog sporazuma“.

-Kako klima bude postajala toplija, imaćemo više mjeseci sa prosječnim temperaturama iznad 1,5°C, zatim nekoliko takvih mjeseci u nizu, a potom i cijelu godinu sa prosječnim temperaturama iznad 1,5°C. Nakon toga, povezaće se dvije ili tri takve godine, sve dok ne dostignu potpuni kontinuitet  – rekao je Havkins.

Takođe, kako je naglasio, 1,5°C nije magični broj koji se mora izbjeći.

-Moramo da shvatimo da se posljedice klimatskih promjena već vide i u Velikoj Britaniji i širom svijeta, i da će one u budućnosti postajati sve ozbiljnije – kazao je on.

Izvještaj je napravljen u susret Klimatskom samitu COP26 koji će se održati u Glazgovu u novembru.

Samit ima za cilj da poveća ambicije svjetskih lidera u borbi protiv klimatske krize.

Prir. M.L.

Izvor: BBC News

Foto ilustracija: Iberdrola,Orchard Park Tree Service

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa