Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ujedinjene nacije upozorile

Svijet ni blizu cilja da se ograniči rast temeprature na 1,5 stepen

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su danas da su trenutne obaveze za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte nedovoljne za postizanje cilja Pariskog klimatskog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepeni.

Prema posljednjim procjenama, urađenim na osnovu 193 nacionalna cilja za smanjenje emisija, temperatura će do kraja vijeka porasti za 2,5 stepena u odnosu na predindustrijski nivo.

To je za cijeli stepen više od cilja postavljenog Pariskim sporazumom iz 2015. godine, koji predviđa da se rast temperature ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, sa ciljem da to bude 1,5 stepen.

U izvještaju UN se navodi i da će se emisija gasova povećati za 10,6 odsto do 2030. u odnosu na nivo 2010. godine, što je malo manje od prošlogodišnje procjene od 13,7 odsto.

Ilustracija | Foto: danas.rs

Stričnjaci UN-a navode da je potrebno smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030.

-Nijesmo ni blizu nivoa ni brzine smanjenja emisija potrebnih da bismo bili na putu ograničenja zagrijavanja na 1,5 stepen – izjavio je šef Sekretarijata UN za klimatske promjene Sajmon Stil.

-Da bismo ispunili taj cilj, nacionalne vlade moraju da pojačaju svoje klimatske akcione planove sada i da ih primijene u narednih osam godina – opštio je Stil.

Izvještaj je objavljen uoči naredne klimatske konferencije UN COP27 u Šarm el-Šeiku, koja će biti održana od 6. do 18. novembra.

Savjet EU je 24. oktobra usvojio pregovaračku poziciju za COP27 u kojoj se naglašava važnost pravedne tranzicije ka održivim, otpornim i pravednim ekonomijama i društvima.

Istakavši da Nacionalno utvrđeni doprinosi, odnosno napori zemalja potpisnica Pariskog sporazuma na smanjenju emisija gasova nijesu trenutno dovoljni, Savjet je pozvao sve zemlje da pojačaju napore da mobilišu finansijska sredstva iz svih izvora kako bi podržali klimatske akcije i da uključe klimu u sve finansijske planove.

Izvor: rtcg.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nulti otpad u Crnoj Gori – stvarnost kojoj težimo

ECO POLIS

Svijet ni blizu cilja da se ograniči rast temeprature na 1,5 stepen

ECO POLIS

Postizanje temperaturnih ciljeva Pariskog sporazuma moguće jedino uz razmatranje svih vrsta emisija, ne samo CO2