Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U planu gradnja solarnih elektrana u Šavniku i na Cetinju

Sve više investitora ulaže u obnovljive izvore energije

Sve više investitora zainteresovano je za gradnju energetskih objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, o čemu svjedoči i informacija da je planirana gradnja dvije solarne elektrane, jedne u Šavniku, a druge na Cetinju, prenosi portal eKapija.

Naime, kompanija Sunrise Europe iz Kotora planira izgradnju solarne elektrane u Šavniku, na katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži, a za izradu tehničke dokumentacije izdati su urbanističko-tehnički uslovi.

Kako se navodi u dokumentu, prema prethodno sporovedenim analizama koje je sproveo podnosilac zahtjeva utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane oko 220 MW (naizmjenična struja).

Solarna elektrana. Foto: Freepik

Iz Vlade je saopšteno da su urbanističko-tehnički uslovi izdati na zahtjev advokata Miloša Komnenića iz Advokatske kancelarije Komnenić & Associates, ovlašćenog punomoćnika Sunrise Europe iz Kotora.

Takođe, planirana je izgradnja i solarne elektrane na Cetinju, u KO Prediš, a urbanističko tehnički uslovi izdati su na zahtjev kompanije Obnovljivi izvori energije iz Podgorice. To se može vidjeti u predlogu UTU koje je objavila Vlada u okviru materijala koji su dostavljeni da se o njima ne raspravlja.

Ukupna površina lokacije na kojoj je planirana izgradnja energetskog objekta iznosi oko 440 ha.

Prema prethodno sporovedenim analizama koje je sproveo podnosilac zahtjeva utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene energije 306,20 GWh godišnje, dok je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane ukupne instalisane snage 225 MW.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja