Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

SUBVENCIJE I PODSTICAJI

Do 50% subvenciJa za fotonaponske sisteme u poljoprivredi

Institucija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ukupan fond

500.000+

Rok za prijavu

31.03.2022.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je 14. marta IV javni poziv za mjeru 1 u okviru IPARD II programa. Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

IV Javni poziv za mjeru 1 trajaće 45 dana, rok za podnošenje zahtjeva biće od 14. marta do 28. april 2022. godine.

Ova mjera namjenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unaprjeđenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima, a podržavaju se investicije u sledećim sektorima poljoprivredne proizvodnje: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000€ (nije uključen PDV).

Iznos podrške je do 60% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, osim 65% prihvatljivih troškova za ulaganja realizovana od strane mladih farmera (do 40 godina starosti u vrijeme donošenja odluke o podršci) i 70% prihvatljivih troškova za ulaganja koja sprovode poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima (iznad 600 m nadmorske visine). Dodatnih 10% može se dodijeliti ulaganjima u skladištenje tečnog stajnjaka u cilju zaštite životne sredine samo za taj dio investicije.

Jedan od prihvatljivih troškova jeste implementacija fotonaposkih sistema, odnosno kako je navedenu u dokumentu ,,Prilog 1 – Lista prihvatljivih troškova za Mjeru 1″:

Izgradnja postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za korišćenje na gazdinstvu – fotonaponski sistemi, uključujući povezivanje sistema sa objektima na gazdinstvu.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-mjeru-1-u-okviru-ipard-ii-programa

Povezani članci

ECO MNE

Holistički pristup dizajnu enterijera

ECO MNE

EPCG: Zajedničkim radom do lakše energetske tranzicije

ECO MNE

Kompanija “Solar power” planira izgradnju solarne elektrane na Cetinju snage 150 MW

ECO MNE

Čista i sigurna voda mora biti dostupna svima

ECO MNE

21. mart – Svjetski dan šuma, drveća i sadnje

ECO MNE

Investicioni potencijali Crne Gore predstavljeni u Frankfurtu