Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Subvencije doprinijele porastu interesovanja za kupovinu električnih vozila

Na javni poziv za kupovinu električnih i hibridnih vozila, koji je Eko fond raspisao 25. januara, prijavilo se 37 korisnika, od čega je njih 28 ispunilo uslove.

Kako je saopšteno Ecoportalu, novac od subvencija biće utrošen za kupovinu vozila, a u narednom periodu biće raspisan još jedan poziv gdje će biti uključena i druga prevozna sredstva na električni i hibridni pogon.

Direktor sektora za finansije, planiranje i realizaciju projekata Eko fonda, Andrej Nedović, kazao je da su do kraja marta mjeseca primili većinu prijava koje su ispunile uslove javnog poziva. 

-Zbog usvajanja Programa rada i Finansijskog plana za 2021. godinu krajem jula ove godine, nismo bili u mogućnosti da potpišemo ugovore sa korisnicima i isplatimo sredstva. Iz tog razloga smo tek sad u fazi potpisivanja ugovora nakon čega slijedi isplata sredstva čime će zvanično Javni poziv biti zatvoren – pojasnio je Nedović.

Kako je istako, ovim Javnim pozivom je nabavljeno 10 električnih i 20 hibridnih vozila, što je ujedno i bio cilj. 

-Ispunili smo cilj nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine – dodao je on.

U planu je, kako kaže, raspisivanje Javnog poziva za subvencije za ugradnju punionica na javnom i na privatnom posjedu, gdje očekuju podršku lokalnih samouprava. 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori je 130 registrovanih električih vozila, a hibridnih više od 280.

Eko Fond je ranije ove godine uputio javni poziv svim pravnim i fizičkim licima i obezbjedio 100.000 eura bespovratnih sredstava za kupovinu električnih i hibridnih vozila, o čemu je Ecoportal pisao ovdje. 

Predmet javnog poziva podrazumijevao je kupovinu vozila na električni pogon i onih vozila koja koriste dva izvora energije. Eko fond opredijelio je 50.000 za električna i 50.000 za hibridna vozila. Visina subvencije za električna vozila iznosila je 5.000 eura, dok je za kupovinu hibridnih vozila iznos bio 2.500 eura.

M.L.

Pratite ecoportal.me na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake