Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Razlog kašnjenja ekološke rekonstrukcije je u slaboj pripremi tendera i ugovora

Stvoreni uslovi da se krene u ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja nije vezana za dinamiku NECP-a (Nacionalnog energetskog i klimatskog plana), već je razlog kašnjenja ekološke rekonstrukcije u slaboj pripremi tendera i ugovora, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako su nam kazali, bilo je neophodno realizovati dodatnu javnu nabavku po pitanju ekološke rekonstrukcije koja je uspješno završena, pa su se sada stvorili svi potrebni uslovi da se maksimalno ažurno krene sa postupkom ekološke rekonstrukcije.

Podsjećamo, Vlada je na 51. sjednici prošle godine usvojila dokument o aktivnostima za realizaciju projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima.

Kako su tada saopštili, značaj projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja nije samo od vitalne važnosti za kompaniju, već i za čitavu ekonomiju Crne Gore.

Foto: CG vijesti

-Kroz ovaj projekat produžio bi se radni vijek same TE Pljevlja čije učešće u energetskom bilansu Crne Gore ima veliki značaj. Radom TE Pljevlja ostvaruje se značajna proizvodnja električne energije, što potvrđuje činjenica da njena proizvodnja predstavlja udio od 35 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci u 2021. godini, kao i oko 42 odsto u ukupnoj potrošnji električne energije za isti period u Crnoj Gori – piše u Vladinom dokumentu.

Elektroprivreda Crne Gore ranije je saopštila da je realizacija projekta ekološke rekonstrukcije preduslov daljeg rada TE Pljevlja u pogledu zadovoljenja ekoloških standarda, propisanih nacionalnom i evropskom regulativom, prije svega Direktivom o velikim ložištima, Direktivom o industrijskim emisijama i nacionalnim Zakonom o industrijskim emisijama.

U slučaju odustajanja od ekološke rekonstrukcije, shodno odgovarajućim odlukama Agencije za zaštitu životne sredine o postupku oduzimanja integrisane dozvole, neminovno bi došlo do gašenja TE Pljevlja.

-Sami radovi na ekološkoj rekonstrukciji, između svih ostalih aktivnosti, obuhvataju – izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda i rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake – saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

    M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Ne dovoditi u pitanje rad TE i Rudnika uglja do 2050, krenuti sa novim projektima za izvjesniju budućnost Pljevalja

ECO MNE

Konkretni projekti i podsticajna zakonska regulativa – ključ uspješne tranzicije

ECO MNE

Ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja zatvorile bi se velike gradske kotlarnice