Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

STVARI KOJE MOŽDA NIJESTE ZNALI O HIDROENERGIJI I ELEKTRANAMA

U prethodnom tekstu vezanom za hidroenergiju imali ste priliku da se upoznate sa sedam velelepnih hidroelektrana u svijetu. Danas vam predstavljamo nekoliko zanimljivih činjenica vezanih za hidroenergiju. Krenimo redom:

  • Hidroenergija, kao jedan od najstarijih korištenih izvora energije, svoju primjenu ima od davnina. Kako bi opstao, čovjek je nalazio razne načine da izvore energije iskoristi za sopstvene potrebe. Osnovni vid upotrebe hidroenergije bile su vodenice koje su se koristile čak i u antičkom dobu. Glavna karakteristika im je to što ne emituju nikakvo zagađenje, te što su relativno jeftin izvor energije.
  • Generisanje hidroenergije oslanja se na vodeni ciklus, koji pokreće Sunce, i to ga čini obnovljivim izvorom energije. Samim tim što je obnovljiva, hidroenergija je pouzdanija i pristupačnija od fosilnih goriva koja se troše.
  • Neka hidroenergetska postrojenja imaju mogućnost da veoma brzo pređu sa nulte snage na maksimalnu snagu, pa ih to čini idealnim za zadovoljavanje naglih promjena u potražnji električne energije. Takođe, činjenica da hidroelektrane mogu praktično odmah isporučiti energiju u mrežu čini ih osnovnom rezervom električne energije u slučaju naglih nedostataka i ispada.
  • Brane ne moraju biti namjenjene isključivo za proizvodnju električne energije. U svijetu postoji veliki broj brana koje uopšte nijesu namijenjene za proizvodnju struje. Brane se grade i radi kontrole poplava u određenom regionu, zatim radi navodnjavanja predjela, vodosnabdijevanja, plovidbe, turizma, pa i rekreacije.
  • Hidroenergija predstavlja domaći prirodni izvor energije, omogućavajući na taj način svakoj državi da proizvodi energiju na osnovu sopstvenih resursa, bez oslanjanja na međunarodne izvore.
  • Hidroelektrane nisu izvor aerozagađenja i pomažu u borbi protiv klimatskih promjena.
  • Jedna od značajnih karakteristika je i fleksibilnost hidroenergije. Protok vode može da se prilagođava potrebama,  može čak i da se čuva, sve u skladu sa potrebama za snagom.
  • Hidroenergija je troškovno konkurentan izvor energije. Uprkos činjenici da su početni troškovi izgradnje skupi, hidroelektrane su troškovno isplativ izvor jer ne zahtjevaju velike troškove prilikom održavanja. Tome značajno doprinosi i to što se obično projektuju za dugotrajnu upotrebu (50-100 god).
  • Hidroelektrane mogu biti jedan od osnovnih pokretača razvoja određenog područja. Mogu da obezbijede snabdijevanje električnom energijom velike zajednice, čak i u najudaljenijim krajevima. Takođe mogu biti i razlog za izgradnju autoputeva, mogu privući različite industrije i dati podsticaj trgovini u kraju u kom se nalazi i koji može postati prepoznatljiv po toj građevini. U poslednje vrijeme, velike hidroelektrane su prepoznate i kao turističke atrakcije koje posjećuju ljudi sa raznih strana svijeta.

Priredio: Krsto Minić

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora