Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uspješno završen projekat – Zelena transformacija Crne Gore

Studenti učili o mogućnostima 3D štampe hrane i kuhinjskog mobilijara

Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore ,,Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente” uspješno je završen i pozitivno evaluiran od strane Fonda za inovacije Crne Gore.

Rukovodilac projekta i profesorica ETF-a, Milena Đukanović, kazala je da je izuzetno zadovoljna odzivom studenata koji su aplicirali u najvećoj mjeri sa Elektrotehničkog, Biotehničkog i Metalurškog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ukupno 31 student Univerziteta Crne Gore je svakog ponedjeljka u trajanju od četiri sata bio u prilici da svojom kreativnošću podrži i osjeti zelenu transformaciju Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije.

Studenti koji su učestvovali u projektu – Foto: UCG

Istaknuti predavači čije agende predavanja i radionica možete pogledati u prilogu bili su: Miodrag MihaljevićEmilija RabrenovićJovana JovanovićMiloš JelovacMihailo JovanovićLuka JovovićJasna Pejović, Veronika JovanovićIvan Martinović, Anita Marić, Savo Miljenović, Luka Jovović, Aleksandar MašićMilena Živković i Miloš Grbović.

-Studenti su se upoznali sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Kreirali su svoje prve 3D modelovane radove i to iz oblasti kuhinjskog mobilijara koji se mogu pogledati u prezentaciji. Intenzivni časovi 3D modelovanja doveli su do jako dobrih rezultata. Takođe, studenti su radili radionice sa 3D olovkama kuhinjskog mobilijara za djecu u vrtićima u saradnji sa Zavodom za školstvom Crne Gore. Ovi kreirani 3D modeli koji se mogu izrađivati od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane. Studenti su bili u prilici da vide kako funkcioniše i 3D štampač za hranu dobijen kroz projekat Erasmus SMART plus projekat na kome je Elektrotehnički fakultet partner – kazala je Đukanović.

Projekat  je finansirao  Fond  za inovcije Crne Gore kao jedan od 10 prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocijenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D sobaEklektik foto studio i Zavod za školstvo Crne Gore.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: theguardian.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Studenti učili o mogućnostima 3D štampe hrane i kuhinjskog mobilijara