Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sistem za prenos toplote efikasan kao solarni i čistiji od vjetra

Struja iz snijega? U Japanskom gradu vjeruju da je to moguće

U najsniježnijem gradu na svijetu, sa prosječnim sniježnim padavinama od osam metara – svake godine, Aomori u Japanu, došli su na ideju kako da iskoriste njihov najveći resurs za proizvodnju struje: snijeg.

Dokazni test u gradu Aomori počeće sljedećeg mjeseca i trajaće do marta. Grad će provesti test u saradnji sa Forteom, lokalnim startupom za informacione tehnologije, zajedno sa Tokijskim univerzitetom za elektro-komunikacije.

Test će uključivati bacanje snijega uklonjenog gradskim plugovima u bazen koji se nalazi u zatvorenoj školi. Električna energija će se proizvoditi korišćenjem temperaturne razlike između snijega i spoljašnjeg vazduha.

Čišćenje snijega u Aomori, Japan

Cijevi za prenos toplote biće postavljene u snijeg, izvor hladnog vazduha. Spoljni vazduh se, u međuvremenu, zagrijava suncem. Ova razlika u temperaturama se koristi za stvaranje konvekcijske struje u rashladnoj tečnosti unutar turbine. Struja konvekcije rotira turbinu da bi proizvela električnu energiju.

Ovaj sistem razvio je Kođi Enoki, vanredni profesor na Univerzitetu za elektro-komunikacije. Procenjuje se da ovaj proces može da proizvede električnu energiju jednako efikasno kao i solarna energija.

Očekuje se da će se energija iz snijega proizvoditi uz niske troškove. S druge strane, japanski pomorski špediter, Mitsui O.S.K. Lines (MOL) planira da komercijalizuje sistem koji proizvodi električnu energiju koristeći temperaturne razlike između površinske vode i dubine okeana. MOL ima za cilj da proizvede energiju po cijeni od približno 20 jena (14 centi) po kilovat-satu do 2025. godine. Ovo bi bilo niže od troškova energije vjetra na moru i toplotne energije na naftu u 2030. godini, prema procjeni japanskog ministarstva privrede, trgovine i industrije. Sniježna energija koristi veće temperaturne razlike od konverzije toplotne energije okeana, tako da postoji potencijal da će proizvodnja električne energije na ovaj način koštati još manje.

Postoje i planovi da se iskoristi toplota iz vrela, odnosno toplih izvora kako bi se proizvele još veće temperaturne varijacije. U sjeveroistočnom regionu Japana u oblastima u kojima pada mnogo sniježnih padavina postoje brojna odmarališta sa toplim izvorima. Jedan od njih je Sukaju Onsen u gradu Aomori.

„Što su veće temperaturne razlike, veća je efikasnost proizvodnje električne energije“, rekao je Enoki.

Gostionice na toplim izvorima mogle bi da se promovišu tako što bi rekli da se njihove lože napajaju nagomilavanjem snijega. Gostionice bi mogle da privuku novu potražnju, kao što su radionice na temu smanjenja ugljenika.

„Radujemo se što će ovo dovesti do novih poslova“, rekao je predstavnik u birou za podršku poslovanju. U gradu Aomori se svake godine troši desetine miliona dolara za uklanjanje snijega sa puteva. Snijeg se obično baca u okean. Ako sniježna energija postane izvodljiva, velike biljke sa dodatnim prostorom takođe bi mogle da prime uklonjeni snijeg. Toplota koju proizvode fabrike mogla bi efikasno da generiše električnu energiju kroz sistem.

Čistač za snijeg uklanja poslednji dio snijega sa zlatne linije Hakoda-Tovada da bi napravio „sniježni koridor“ u prefekturi Aomori. Foto: Mainichi

Energija iz snijega ima povoljan uticaj na okolinu

Tokom probnog testa biće razvijeni odvojeni sistemi za napajanje snijega za preduzeća i domaćinstva. „Učinićemo to tako da (sistem) može da prodre kroz male klijente, baš kao i proizvodnja solarne energije“, rekao je predsjednik Fortea Jun Kasai. Široka primjena generatora za snijeg bi ublažila probleme sa napajanjem tokom zime.

Vjeruje se da sniježna energija ima manji uticaj na životnu sredinu od drugih oblika obnovljive energije. Kansai Electric Power otkazala je planove za vjetropark u julu jer bi se nalazila u blizini nacionalnog parka. Solarna energija proizvodi istrošene solarne panele koji zahtijevaju odlaganje. Međutim, otopljeni sneg se može odložiti kao obična otpadna voda.

Kasai je dobio inspiraciju za korišćenje snijega za proizvodnju energije nakon što je čuo za evropski startup koji je koristio pijesak za proizvodnju električne energije. On je takođe rekao da bi novi sistem stvaranja električne energije uz pomoć snijega mogao da obezbijedi rješenje za evropske zemlje koje se suočavaju sa energetskom krizom kao rezultatom rata u Ukrajini.

„Nastojim da obezbijedim proizvodnju električne energije iz snijega u hladnijim regionima u Evropi i drugdje kao jeftin metod proizvodnje energije iz obnovljivih izvora sa pristupačnim troškovima implementacije“, rekao je Kasai.

Prir. N.B.

Izvor: asia.nikkei.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora

ECO MNE

Pogonski potpuno spremna i pouzdana Perućica ulazi u 65 godinu rada