Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Rezultati istraživanja pokazuju da bi 80% glečera moglo nestati do 2100. godine

Šta će se dogoditi ukoliko globalna temperatura nastavi da raste?

Postoji mogućnost da će više od tri četvrtine glečera nestati do kraja vijeka ako se nastave ulaganja u industriju fosilnih goriva i globalne temperature porastu za 4 stepena Celzijusa, upozorili su naučnici.

Istraživači su rekli da će, čak i u najboljem slučaju – gdje je povećanje globalne prosječne temperature ograničeno na 1,5𐩑C u odnosu na predindustrijske nivoe – oko polovine glečera planete nestati.

Rezultati objavljeni u časopisu Science zasnovani su na novoj metodi modeliranja razvijenoj od strane stručnjaka iz SAD-a, Kanade i Evrope, koji su korišćenjem najnovijih dostupnih podataka pokušali da predvide kako će glečeri reagovati na klimatske promjene.

Fotografija od 14. septembra 1986. (lijevo) i 1. avgusta 2019. (desno) prikazuje smanjenje glečera Okjokull u centralnom Islandu. Izvor forografije: NASA

Autori, predvođeni Dejvidom Raunsom, docentom za građevinsko i ekološko inženjerstvo na Univerzitetu Carnegie Mellon u SAD-u, napisali su: „Svako povećanje temperature ima značajne posljedice u pogledu doprinosa glečera porastu nivoa mora, gubitka glečera na cijelom svijetu i promjene u hidrologiji, ekologiji i opasnosti od prirodnih katastrofa.”

„Bez obzira na scenario promjene temperature, svi regioni će doživjeti znatno topljenje leda na lokalnom nivou, pri čemu se predviđa da će otprilike polovina svjetskih glečera po broju biti izgubljena do 2100. godine, čak i ako je povećanje temperature ograničeno na 1,5𐩑C.” Za ovu studiju, naučnici su pogledali skupove podataka za više od 215.000 glečera na Zemlji – isključujući ledene pokrivače na Grenlandu i Antarktiku.

Oni su izračunali gubitak ledničke mase na osnovu četiri scenarija globalnog povećanja srednje temperature: 1,5𐩑C, 2𐩑C, 3𐩑C i 4𐩑C, u odnosu na predindustrijske nivoe.

Prema rezultatima se predviđa da će glečeri izgubiti 26% do 41% svoje ukupne mase do 2100. godine, na osnovu porasta temperature od 1,5𐩑C do 4𐩑C.

Prema autorima, to znači da, čak i kada je globalno povećanje srednje temperature ograničeno na 1,5𐩑C, čak polovina glečera planete će nestati do 2100. godine, što će doprinijeti porastu nivoa mora za 90 mm.

Glečeri su ti koji ove predjele čine posebnim. Foto: Stiv Hamilton

A povećanje temperature od 4𐩑C znači da bi više od 80% glečera na svijetu moglo nestati, što bi dovelo do porasta nivoa mora za 154 mm, predviđaju istraživači.

Na osnovu trenutnih klimatskih obećanja vlada širom svijeta, procjenjuje se da će globalna srednja temperatura porasti za 2,7𐩑C do 2100. godine.

Prema istraživačima, to znači da su manji lednički regioni poput Centralne Evrope, Zapadne Kanade i SAD-a u opasnosti da nestanu.

Komentarišući istraživanje, Antonio Ruiz de Elvira, profesor primijenjene fizike na Univerzitetu Alkala, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da modeliranje „ne uzima u obzir mogućnost potpunog nedostatka ublažavanja klimatskih promjena koje je predvidljivo“, uprkos obećanjima datim tokom konferencija o klimatskim promjenama.

On je rekao da, iako je studija dobra, u istraživanje ne uključuje glečere Grenlanda, a „posljedice po čovječanstvo su mnogo veće ako se grenlandski glečeri istope“.

Za sve te predjele, glečeri su ti koji ih čine posebnim i kako gube svoj led, na neki način gube i svoju dušu.

Prir. N.B.

Izvor: www.irishexaminer.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa

ECO MNE

Borba protiv klimatskih promjena od vitalnog značaja za život na planeti

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama