Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uspješno realizovana profesionalna praksa učenika SSŠ ,,Spasoje Raspopović“

Srednjoškolci se upoznali sa radom Agencije za zaštitu životne sredine i učili o značaju očuvanja prirode

Sa ciljem obavljanja profesionalne prakse, učenici SSŠ ,,Spasoje Raspopović” iz Podgorice (smjerovi: tehničar zaštite životne sredine, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, kao i operater hemijskih procesa), posjetili su Agenciju za zaštitu životne sredine.

Kako je saoppšteno, oni su sa profesoricom Sandrom Kovačević, učili o nadležnostima Agencije, monitoring stanja i značaju očuvanja svakog segmenta životne sredine.

Poseban osvrt u praktičnoj nastavi odnosio se na monitoring alergenog polena u vazduhu. Edukaciju učenika obavili su službenici Agencije samostalni savjetnici u Sektoru za monitoring životne sredine: magistri Sonja KraljKasim Agović.

Učenici u posjeti Agenciji – Foto: epa.org

-Kada je riječ o monitoringu alergenog polena u vazduhu, učenicima je prezentovano koje vrste alergenih biljaka su obuhvaćene monitoringom, brojem i lokacijama polenovih stanica,  značajem mjerenja i praćenjem koncentracija alergenog polena sa aspekta zaštite zdravlja ljudi. Takođe, praktično je prezentovan način rada polenovih stanica i metoda kojima se vrši mjerenje polena, počevši od pravilnog mjerenja protoka vazduha, pripreme i postavke diska na stanici, kao i načinu pripreme pločica za mikroskopiranje i predstavljanje izmjerenih koncentracija alergenog polena u vidu semafora , koji su putem web sajta dostupni javnosti na uvid – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Državnu mrežu za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu čine mjerne stanice u Podgorici, Mojkovcu i Baru. Plan je da se u narednom periodu, kroz program prekogranične saradnje Interreg IPA VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, proširi mreža za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu.

Na kraju profesorica i učenici, izrazili su zadovoljstvo što su imali mogućnost da se na jedan valjan i kvalitetan način upoznaju sa radom Agencije, a ujedno i da unaprijede postojeće znanje kada je riječ o životnoj sredini.

-Sa njima su dogovoreni dalji oblici saradnje, u smislu uključivanja i pomoći stručnih lica Agencije u poboljšanju i proširivanju znanja učenika, vezano za teme koje su predmet njihovog interesovanja, kao i njihovog učešća u ekološkim akcijama koje će u narednom periodu realizovati Agencija – zakljujčuju iz ove institucije.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27

ECO MNE

Barani pokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini i sakupili više od 40 tona otpada

ECO MNE

Srednjoškolci se upoznali sa radom Agencije za zaštitu životne sredine i učili o značaju očuvanja prirode