Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Građani dali kreativne odgovore

Sproveli smo anketu pod nazivom – Kako ćete se grijati ove zime?

Grejna sezona je uveliko počela, pa smo posljednjih nekoliko dana pitali građane kako će se grijati ove zime. Anketu smo sproveli na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Linkedin i Twitter. Kako je publika na tim platformama različita, tako su i odgovori bili drugačiji. Navedeni energenti za grijanje uključivali su struju, drvo, pelet, lož ulje i na kraju ugalj, dok je ostavljena mogućnost da se druge opcije napišu u komentarima. Koje rezultate je pokazala anketa, saznajte u nastavku.

Izgled ankete na Facebook stranici ecoportal.me

Facebook

Na društvenoj mreži Facebook, od ukupnog broja ispitanika, kojih je bilo 415, njih 192 je kazalo da će se grijati na drvo, 190 je reklo da će se grijati na struju, a na pelet 33 ispitanika. Nijedan ispitanik nije odgovorio da će se grijati na lož ulje ili ugalj.

Na Facebook-u smo takođe imali i najinteresantnije komentare, pa su neki od njih uključivali grijanje na ljubav, uz jorgan i ćebe, Sunce, vunenu vanjelu i palete. Neki su odgovorili da se neće ni grijati, već utonuti u zimski san, dok su drugi kazali, citiram: “Nećemo se uopšte grijati, pokušaćemo da preživimo bez ikakvog grijanja. Ako preživimo zimu, onda ćemo se radovati ljetu.”

Bilo je tu još duhovitih komentara, poput grijanja na mjesečini, na pare ili uz pomoć džempera, a na posljetku i to da će samo upaliti TV i da će temperatura odmah skočiti, ne treba da brinemo, biće toplo.

Ove zime ispitanici će se najviše grijati na struju. Foto: freepik.com

Instagram

Na Instagramu smo imali manji broj ispitanika koji su odgovorili na našu anketu, pa je od svega 135 ispitanika njih 70 reklo da se grije na struju, na drvo 49, na pelet 13, a na ugalj 3 ispitanika.

Pomenuto je i grijanje na gas, a bilo je i šaljivih komentara ispitanika koji su rekli da će se grijati na ljubav i uz pomoć crvenog vina.

Grijanje na drva ove godine duplo skuplje. Foto: freepik.com

Linkedin

Na Linkedin kao poslovnoj društvenoj mreži od ukupno 43 ispitanika, njih 27 je reklo da će se grijati na struju, 10 njih je reklo da će koristiti drvo kao energent, 4 da će to biti pelet i dvoje njih je reklo da će se grijati na ugalj.

Twitter

Od ukupnog broja ispitanika na Twitter-u njih 66,7 procenata je reklo da će se grijati na struju, drvo i pelet su imali isti broj od 16,7 procenata, dok za ugalj nismo imali nijedan odgovor.

Ugalj se najmanje preporučuje kao energent

Ono što možemo zaključiti iz navedene ankete jeste da će većina ove zime koristiti struju kao energent, dok je na drugom mjestu drvo. Međutim, razlozi za zabrinutost oko povećanja računa za struju do kraja godine, ne postoje, kako navode iz EPCG.

S druge strane, kada je grijanje na drva u pitanju, prosječna crnogorska porodica potroši od 8 do 10 metara drva za ogrijev. Ove godine metar drva je skuplji u odnosu na prošlu godinu, te ako uzmemo u obzir i poskupljenje goriva, ispostavlja se da je grijanje na struju jeftinija opcija. Cijena drva za ogrijev iznosila je od 70 eura po metru.

Kada je u pitanju pelet, biogorivo koje se dobija od strugotine tj. piljevine koja ostaje nakon obrade drveta, njegova cijena je ove godine ograničena na 269 eura po toni. Loša strana peleta je ta što neka preduzeća koriste cijelo drvo za dobijanje ovog energenta.

Pelet najskuplji energent. Foto: freepik.com

Cijena lož ulja samo za jednu grejnu sezonu može iznositi i do 1500 eura, što je odnosu na ostale energente znatno veći iznos.

Na samom kraju imamo i ugalj, koji se najmanje preporučuje jer najviše doprinosi zagađenju vazduha.

Nina Bukilić

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

10 nevjerovatnih svjetskih građevina sagrađenih u potpunosti od drveta

ECO POLIS

Drvena arhitektura: 10 prednosti upotrebe drveta u gradnji objekata

ECO MNE

Sproveli smo anketu pod nazivom – Kako ćete se grijati ove zime?