Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sjednica Vlade Crne Gore

Sopot i Dražin vrt u Kotoru proglašeni za trajno zaštićena područja

Vlada je na 37. sjednici donijela odluku o proglašenju zaštićenih područja – spomenika prirode Sopot i Dražin vrt u Opštini Kotor, saopšteno je nakon sjednice.

-Studijom zaštite je utvrđeno da ova područja karakteriše visok nivo biološke raznovrsnosti sa značajnim predionim, ekološkim, kulturnim i estetskim vrijednostima, te da ih je neophodno očuvati, zaštiti i proglasiti zaštićenim područjem od nacionalnog značaja. Glavni razlog zbog kojeg se ova područja stavljaju pod zaštitu je vrijednost biodiverziteta, posebno vrsta koje se štite po osnovu primjene Direktive o staništima, a naročito Natura 2000 staništa, vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom kao i vrste po kategorijama ugroženosti Međunarodne unije za zaštitu prirode – navodi se u saopštenju.

Zlatni koral – Foto: Dan

Kako navode, u diskusiji je naglašeno da će se stavljanjem pod zaštitu ovih lokaliteta očuvati prirodne vrijednosti i prirodni resursi i stvoriti uslovi za adekvatno upravljanje zaštićenim područjem.

-Širenje mreže zaštićenih područja, generalno, a naročito stavljanje pod zaštitu morskih područja, posebno je značajno za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, zbog demonstriranja pravih – ekoloških pravaca rada Vlade i njenih institucija koji se direktno tiču Direktive o staništima. Takođe, povećanje površine pod zaštitom je u skladu sa ciljem 3 Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti), a to je da se do 2030. godine zaštiti 30 % mora i 30 % kopna – zaključuju u saopštenju.

Podsjećamo, Vlada je 2021. godine kao posebne rezervate prirode, o čemu je Ecoportal pisao, lokalitete Sopot i Dražin vrt stavila pod preventivnu zaštitu zbog izuzetne vrijednosti biodiverziteta, a posebno koraligene zajednice vrste Savalia savaglia Bertolini (Zlatni koral) koje su izložene značajnom antropogenom pritisku.

Prema rezultatima projekta GEF Adriatic, lokaliteti Sopot i Dražin vrt na kojima su kolonije vrste Savalia savaglia (Zlatni koral) konstatovane u najvećoj brojnosti, predstavljaju reprezentativna staništa vrste na području Mediterana, koja se zbog svoje jedinstvenosti, rijetkosti i ugroženosti svrstavaju u posebne rezervate prirode.

Istraživanja vrste Savalia savaglia Bertoloni u Crnoj Gori pokazala su njeno prisustvo samo u Bokokotorskom zalivu, kada je utvrđeno nešto manje od 1.000 kolonija Zlatnog korala, što je dvostruko više od svih poznatih kolonija ove vrste u čitavom Mediteranu. Najveće populacije su zabilježene na lokalitetima Sopot i Dražin Vrt. Osim ova dva lokaliteta, znatno manja brojnost populacija je konstatovana kod rta Sv. Nedjelja, zatim kod ostrva Sv. Đorđe, i u široj zoni Strpa ka Lipcima.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: MERT

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Sopot i Dražin vrt u Kotoru proglašeni za trajno zaštićena područja

ECO MNE

Održan prvi sastanak Koordinacionog tijela za unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjima

ECO MNE

Lokaliteti Sopot i Dražin vrt kao posebni rezervati prirode stavljeni pod preventivnu zaštitu