Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Električna energija ili zdrav ekosistem

Solarni paneli u Sahari: Da li bi to riješilo energetsku krizu?

Pustinja Sahara je najveća pustinja na svijetu i ostaje neiskorišćena za bilo koju svrhu. To je jedinstven ekosistem sa ograničenim brojem vrsta koje žive u veoma sušnoj klimi, što znači da ogromna masa zemlje samo leži, puna pijeska i neiskorišćena. Jedna od ideja da se zabranjeno zemljište može koristiti za postavljanje solarnih panela. Pitamo se zašto istraživači i naučnici nisu razmišljali o ovome. 

Foto: Unsplash

Ova pustinja dobija ogromnu sunčevu svjetlost tokom cijele godine. Proizvodnja solarne energije bi bila na vrhuncu. Ali, postoji jedan problem. Saznajmo šta je u pitanju.

Gdje se nalazi Sahara?

Pustinja Sahara se nalazi u sjevernom dijelu Afrike. Prostire se na više od 9.200.000 kvadratnih kilometara. Područje je toliko veliko da se može porediti sa SAD i Kinom. Afričke zemlje koje padaju u ovu pustinju su Čad, Egipat, Alžir, Libija, Mali, Maroko, Mauritanija, Sudan, Niger i Tunis.

Instalacija solarnih panela u pustinji Sahara

Solarni paneli se postavljaju u oblastima gdje sunčeve svjetlosti imamo u izobilju, a najveća postrojenja solarnog sistema instalirana su baš u sušnim područjima. Razlog je prilično jednostavan. Pustinje su sušne i nemaju mnogo padavina. To znači da Sunce sija tokom cijele godine i može biti najbolja platforma za iskorišćavanje sunčeve energije.

Iz tog razloga, pustinja Sahara bi bila najbolja opcija za iskorišćavanje ovog neograničenog izvora zelene energije. Spekulisalo se da ova pustinja može da riješi energetsku krizu. Istraživači su izračunali da će saharska pustinja, ako je pokrivena solarnim panelima, generisati četiri puta više od svjetske potražnje za električnom energijom.

U smjeru kazaljke na satu od gore lievo: Bhadla solarni park, Indija; Solarna elektrana Desert Sunlight, SAD; Solarni park Hainanzhou, Kina i solarni park Uarzazate, Maroko. Foto: Google Earth

Jedinična cijena energije bi bila znatno smanjena. U stvari, zemlje koje su još uvijek bez električne energije, bi bili svjedoci njenog blaženstva.

O postavljanju solarnih panela u pustinji Sahara su stalno razmišljali istraživači širom svijeta. Zamišljaju i vrše proračune i upoređuju rezultate. Oni su već dizajnirali nacrte solarnih elektrana u Maroku i Tunisu koje bi snabdijevale zelenom strujom milione evropskih domaćinstava.

Nedostaci projekta solarne elektrane u Sahari

Glavne prednosti pustinje u pogledu izgradnje solarne elektrane su ogromne. Ovo veliko područje nije idealno mjesto za život, a nije ni dom raznolikog ekosistema. Stoga će izgradnja solarnih panela širom ove pustinje biti sjajna. Šta nas onda sprečava?

Istraživači su skeptični u pogledu uticaja pokrivanja cijele pustinje solarnim panelima. Da bismo shvatili problem, prvo moramo da razumijemo solarne panele. Solarni paneli su ravne površine koje sadrže fotonaponske ćelije koje mogu da zarobe energiju. Najefikasnije mogu da iskoriste samo 15% sunčevih zraka koji padaju na njih. Ostatak se vraća u atmosferu.

Promjene globalne temperature, padavina i površinskog vjetra u simulacijama sa 20% i 50% pokrivenosti solarnim panelom Sahare

Iako ovo ne izgleda kao problem, zapravo jeste. Skoro 85% sunčevih zraka će se reflektovati nazad zbog ravne površine solarnih panela. A ukoliko bi tu bio pustinjski pijesak, onda bi se samo 40% sunčevih zraka vratilo u atmosferu.

To znači da će se skoro 45% sunčevih zraka vratiti i zagrijati atmosferu. Šta bi to izazvalo? Prema proračunima istraživača, to će uticati na klimatske uslove cijelog sveta. Studija iz 2018. sugeriše da će samo 20% pokrivenosti ove pustinje dovesti do povećanja prosječne temperature pustinje za 1,5°C. Dok će 50% pokrivenosti povećati prosječnu temperaturu za 2,5°C.

Uticaj elektrana solarne energije na Saharu

Uticaj solarnih elektrana na Saharu može biti razoran. Ovaj brzi porast temperature automatski će uticati na cijelu planetu. Arktički i antarktički krug brže će izgubiti vječni led. Nivo vode će se brzo povećati, što će dovesti do utapanja ostrva i smanjenja veličine zemljišta.

Čestice prašine, bogate fosforom, koje putuju od Sahare preko Atlanskog okena do šume Amazona. Foto: NASA

Amazonski ekosistem će se suočiti sa mnogo suša jer će dobijati manje vlage. Ova ogromna šuma je dom za milione vrsta i proizvodi 6-9% kiseonika u cijelom svijetu. Učestalost tropskih ciklona će se znatno povećati. Iako je sušna, Sahara je primjer ekosistema. Saharska prašina je izvor ishrane za mnoge vrste. Izgradnja solarnih panela bi znatno uticala na njen ekosistem.

Surova istina

Potrebna nam je struja da bismo preživjeli. Obzirom kojim tempom napredujemo, trebaće nam još dosta energije kako bi zadovoljili ljudske potrebe. Dakle, moramo da iskoristimo solarnu energiju jer se fosilna goriva veoma brzo troše.

Čini se da bi ogromnu cijenu ukoliko bi pustinju Saharu pretvorili u solarnu elektranu. Prelazak naše civilizacije sa fosilnih goriva na zelenu solarnu energiju je neizbježan, ali Sahara bi trebalo preskočiti. Naučnici rade na alternativnim rješenjima, koji bi mogle da obezbijede taj potencijalni gubitak. Sve što treba da znamo je ćemo mnogo izgubiti ako postavimo solarnu elektranu u Sahari.

Prir. N.B.

Izvor: www.vedantu.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vjetroparkovi: Kako Španija rješava problem „viška” zelene energije

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO POLIS

Havarije na elektroenergetskim sistemima neminovne, mogu se očekivati i u narednom periodu