Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uticaj solarnih panela na ptice

Solarni paneli i zaštita ptica: Kako umanjiti negativne efekte

Proizvodnja električne energije pomoću solarnih panela sve je zastupljenija kako u svijetu, tako i kod nas. 

Kakav je odnos solarnih panela i ptica? Foto: www.pv-magazine-usa.com

Međutim, ne možemo, a da se ne zapitamo da li ovaj obnovljivi izvor energije ima uticaj na ptice i ostali živi svijet. Znamo da ptice i druge male životinje uživaju da se nastane ispod naših krovova, u našim olucima, ispod splarnih panela. Da li im solarni paneli smetaju ili ipak ne?

Na koji način solarni paneli pomažu pticama?

U poređenju sa drugim obnovljivim izvorima energije, solarni paneli su često bolji za okolinu i ptice. Na primjer, hidroelektrane mogu da dovedu do uništavanja prirodnih staništa i migracijskih puteva ptica, dok vjetroparkovi mogu da utiču na smrtnost ptica usljed sudara sa vjetrenjačama. Solarni paneli, s druge strane, ne proizvode buku i ne zahtijevaju značajnu infrastrukturu, što može da smanji uticaj na prirodne ekosisteme. Takođe, paneli se mogu postavljati na krovove objekata, što je posebno značajno u urbanim sredinama, gdje je veoma malo prirodnih staništa za ptice.

Ptice mogu pronaći sklonište i gnijezditi se ispod solarnih panela. Foto: www.aantex.com

Solarni paneli mogu da imaju pozitivan uticaj na ptice i njihova staništa na nekoliko načina. Prije svega, upotreba solarnih panela umjesto fosilnih goriva smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu, što ima pozitivan uticaj na klimatske promjene i na životinjske vrste u cjelini, uključujući i ptice. Takođe, postavljanje solarnih panela na neiskorišćena zemljišta može da smanji eksploataciju i uništavanje prirodnih staništa ptica.

Ptice često privlače reflektujuće površine solarnih panela, baš kao što je to slučaj sa prozorima. Ali, solarni paneli ih privlače i iz bezbjedonosnih razloga. Ptice se vrlo često gnijezde ispod solarnih panela, jer pružaju toplinu i sklonište.

Da li solarni paneli mogu da štete pticama?

Solarni paneli mogu imati negativan uticaj na ptice, ali to zavisi od mnogih faktora, kao što su lokacija solarnih panela, vrsta ptica, veličina sistema i način postavljanja panela

Solarni paneli mogu da blokiraju ili ometaju put ptica tokom njihovih migracija, ili da sprečavaju ptice da dođu do vode ili hrane. Takođe, zauzeće prostora i postavljanje velikih solarnih elektrana na prirodnim staništima ptica može da ih ugrozi i dovede do njihovog iseljavanja ili smanjenja brojnosti. 

Jedan od glavnih negativnih uticaja jeste taj što neke vrste ptica, najčešće su to ptice vodenih staništa, mogu iz svoje ptičije perspektive zamijeniti solarne panele sa vodenom površinom poput jezera, zbog čega često stradaju prilikom pokušaja da zarone u „vodu”. U poslednje vrijeme istraživači koriste vještačku inteligenciju da prate i nadgledaju koje vrste ptica zaranjaju u solarne panele i kako bi pronašli rješenje za ovaj problem.

Postavljanje zaštitne mreže jedan od načina. Foto: www.deegesolar.co.uk

Kako zaštiti ptice?

Neki od načina za sprječavanje ovakvih pojava su postavljanje zaštitnih rešetki oko panela, postavljanje panela na niže visine ili postavljanje panela u područjima gdje nema mnogo ptica. 

Iako solarni paneli mogu da imaju negativan uticaj na ptice i njihova staništa, ukupni pozitivni efekti ovog obnovljivog izvora energije su mnogo veći. Kako bi se smanjio uticaj solarnih panela na ptice i njihova staništa, važno je pažljivo planirati i izabrati lokacije za postavljanje panela, posebno u oblastima gdje se nalaze prirodni rezervati i staništa ugroženih vrsta ptica. Takođe, potrebno je preduzeti mjere kako bi se spriječila količina svjetlosti koju paneli emituju, koja može da ometa ptice tokom noćnih migracija i orjentacije.

Prir. N.B.

Izvor: www.freedomsolarpower.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

ECO MNE

Izmjena PUP-a Plužina zbog izgradnje solarnih i vjetro elektrana

ECO POLIS

Španija ostvarila san o 100% obnovljivim izvorima energije