Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Evropska komisija iniciraće masovno korišćenje solarne energije

Solarni paneli bi mogli biti postavljeni na svim javnim zgradama u Evropi do 2025. godine

Evropska komisija se nada da će inicirati masovno korišćenje solarne energije i obnoviti evropsku industriju proizvodnje solarnih panela.
Plan je dio nastojanja da se države Evrope prestanu oslanjati na ruska fosilna goriva, navodi se u nacrtu dokumenta koji je Rojters objavio.

Ilustracija | Foto: openaccessgovernment.org

-Električna energija i toplota iz solarnih elektrana su ključne za postepeno ukidanje zavisnosti EU od ruskog prirodnog gasa – navodi Komisija u nacrtu, koji bi trebalo da bude objavljen sljedeće nedelje u paketu predloga za okončanje oslanjanja Evropske unije na rusku naftu i gas.
Troškovi ugradnje solarnih fotonaponskih sistema su pali za više od 80 procenata u posljednjoj deceniji, ali je ta tehnologija proizvela svega 5 procenata električne energije u EU 2020. godine. Udio solarne energije u proizvodnji toplote bio je još manji, samo 1,5 procenata.

Brisel ima za cilj da pokrene „Evropsku inicijativu za solarne krovove“ kako bi pomogao u smanjenju količine električne energije i gasa za grijanje u domovima, kancelarijama, prodavnicama i fabrikama, navodi se u nacrtu.
Kako bi više solarnih krovova ubrzalo energetsku tranziciju u Evropi?
Šema bi zahtijevala od EU i nacionalnih vlada da u ovoj godini preduzmu mjere sa ciljem ograničavanja vremena potrebnog za izdavanje dozvola za krovne instalacije na tri mjeseca.
To bi podstaklo države da koriste sredstva EU fondova i pokrenu programe podrške za ugradnju krovnih panela i instaliranje fotonaponskih sistema u svim odgovarajućim javnim zgradama do 2025. godine.
Druga šema EU bi okupila vlade kako bi se usredsredila na usavršavanje radnika u solarnom sektoru, dok bi „Savez solarne industrije EU“ koristio budžet bloka i „inovacioni fond“ tržišta ugljenika za podršku investicijama u proizvodne kapacitete.

Ilustracija | Foto: sika.com


Evropa razvija oko 14 projekata za proizvodnju komponenti solarnih sistema, ali nekima su potrebne milijarde eura za finansiranje.
Kina je u 2020. snabdijevala tržište EU sa 75 odsto uvezenih solarnih panela uprkos različitim antisubvencionim mehanizmima primijenjenim na solarne panele iz Kine između 2013. i 2018. godine.
Solarni preokret nikada nije konkretno razmatran, smatra poslanik Zelenih EU, Majkl Blos, koji je, pored zemalja među kojima su Austrija, Litvanija i Španija, pozvao Brisel da se pozabavi ovim pitanjem pravnim alatima, a ne dobrovoljnim planovima. Jedan od primjera se odnosi na zakonski okvir koji bi trebao da zahtijeva da nove zgrade imaju solarne sisteme na ravnim krovovima, javnim zgradama i supermarketima širom Evrope.

Prir. M.L.

Izvor: euronews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Ponovo će se ocjenjivati ponude za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije