Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Solarni krovni prozor pretvara morsku vodu u najvrijedniji resurs – čistu vodu za piće

Svaka treća osoba na svijetu nema pristup čistoj vodi za piće. Ovu šokantnu statistiku objavili su UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 2019. godine, a pandemija je vjerovatno dodatno pogoršala situaciju.

Jasno je da je obezbjeđivanje čiste pijaće vode za sve jedan od najvažnijih problema javnog zdravlja.

Jedan student arhitekture vjeruje da je pronašao rješenje – jeftino je za proizvodnju i besplatno za upotrebu.

Upravo je taj student, Henri Glogau, razvio koncept krovnog prozora koji pored propuštanja svjetlosti, proizvodi i vodu za piće.

Još impresivnije, on je svoje dizajnersko znanje prenio na lokalno stanovništvo u Čileu kako bi taj narod bio u stanju da izgradi sopstvene krovne prozore koristeći lako dostupne materijale, poput starih plastičnih boca.

Po kom principu funkcioniše?

Solarni krovni prozor za desalinizaciju funkcioniše tako što koristi sunčevu toplotu koja utiče na isparavanje morske vode.

Do krovnog prozora koji je oblikovan kao posuda, morska voda se tokom dana dovodi putem cijevi. So i zagađivači se uklanjaju, a čista voda za piće se izvlači kroz slavinu u dnu prozora. Zaostali slani rastvor koristi se kao „baterija morske vode“ za napajanje svjetiljki tokom noći.

Henri naglašava kako je njegova namjera bila da iskorsti jednostavne ideje koje postoje već stotinama godina i da ih interpretira na način koji će stvoriti inovativnu i dodatnu vrijednost u savremenom kontekstu.

Foto: Euronews – Henri Glogau pokazuje svoj dizajn lokalnim stanovnicima Čilea

Inspiracija pronađena u državi u kojoj su cijene vode veoma visoke

Henrijev dizajn inspirisan je putovanjem u gradove u Čileu, u okviru njegovog master studija na Kraljevskoj danskoj akademiji. 

-Ono što čini fundament moga koncepta je uspostavljanje odnosa sa lokalnom nevladinom organizacijom. Oni su mi omogućili uvid u mnoga istraživanja, ali i pružili znanje o životu unutar ovih neformalnih naselja – kaže on.

Henri je od lokalne nevladine organizacije „Techo“ saznao da svaki dan u Čileu čak 10 porodica promijeni mjesto boravka jer sebi ne može da priušti smještaj. Pored toga, u zemlji su privatizovana sva komunalna preduzeća, pa su cijene vode u ovoj državi najviše u Latinskoj Americi.

Kako bi stanovnicima sa niskim prihodima pomogao da dobiju pristup besplatnoj i bezbjednoj vodi, Henri ih je naučio kako da sami prave improvizovane krovne prozore.

Pred nama je svijetla budućnost

Foto: Euronews – Henrijev izum

Solarni krovni prozor je pobjednički projekat konkursa Lexus Design Award 2021, takmičenja posvećenog osnaživanju ljudi da čine korisne stvari za budućnost čovječanstva i planete. Projekti koji se nagrađuju biraju se zbog njihovog pozitivnog uticaja na ljudsko društvo.

Henri je završio studije i sada radi kao arhitekta, ali je i dalje posvećen tome da svoje vještine koristi na dobrobit društva.

On nastoji da kao projektant i dizajner unaprjeđuje svoje vještine i razmišlja o tome na koji način u budućnosti možemo reagovati na globalne izazove i kakav uticaj imamo na ekosisteme i životnu sredinu.

Prir. M.L.

Izvor: euronews.green

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Solarni krovni prozor pretvara morsku vodu u najvrijedniji resurs – čistu vodu za piće