Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova istraživanja na polju obnovljivih izvora energije

Skladištenje sunčeve energije sada je moguće i to u trajanju do 18 godina

Elektronski uređaji na solarni pogon su korak bliže tome da postanu dio naše svakodnevice zahvaljujući velikom naučnom otkriću.

Naučnici sa švedskog univerziteta su 2017. godine stvorili energetski sistem koji omogućava hvatanje i skladištenje sunčeve energije do 18 godina, oslobađajući je kao toplotu kada je to potrebno.

Istraživači su sada uspjeli u tome da navedu sistem da proizvodi električnu energiju povezujući ga na termoelektrični generator. Koncept je još u ranoj fazi, a razvijen je na Tehnološkom univerzitetu Čalmers u Geteborgu.

Ovo je potpuno nov način proizvodnje električne energije iz solarne energije. To znači da se solarna energija sada može koristiti za proizvodnju električne energije bez obzira na vremenske prilike, doba dana, godišnje doba ili geografsku lokaciju – objašnjava vođa projekta Kasper Moth-Poulsen, profesor na Odsjeku za hemiju i hemijsko inženjerstvo u Čalmersu.

Kako se solarna energija može skladištiti?

Solarna energija je varijabilni obnovljivi izvor jer uglavnom funkcioniše samo kada je sunčevo zračenje dostupno. Međutim, već se razvija tehnologija koja će riješiti ovaj problem.

Solarni paneli koji su napravljeni od otpadnih usjeva apsorbuju UV svjetlost čak i u oblačnim danima, dok novi „noćni solarni paneli“ rade čak i kada sunce zađe.

Sistem solarne energije stvoren u Čalmersu 2017. godine poznat je kao „MOST“: molekularni sistem za skladištenje solarne toplotne energije.

Tehnologija se zasniva na specijalno dizajniranom molekulu koga sačinjavaju ugljenik, vodonik i azot, a koji mijenja oblik kada dođe u kontakt sa sunčevom svjetlošću.

On se mijenja u „energetski bogat izomer“ – molekul sastavljen od istih atoma, ali raspoređenih na drugačiji način. Izomer se potom može čuvati u tečnom obliku za kasniju upotrebu, tokom noći ili u zimskom periodu.

Katalizator oslobađa uskladištenu energiju kao toplotu vraćajući molekul u prvobitni oblik, spreman za ponovnu upotrebu.

Tokom godina, istraživači su usavršili sistem do te mjere da je sada moguće skladištiti energiju nevjerovatnih 18 godina.

Ilustracija | Foto: treehugger.com

Kao što je detaljno navedeno u novoj studiji objavljenoj u Cell Reports Physical Science prošlog mjeseca, ovaj model je sada unapređen za još jedan korak.

Švedski istraživači poslali su svoj jedinstveni molekul, napunjen solarnom energijom, kolegama na Šangajskom univerzitetu Jiao Tong. Tamo se energija oslobađala i konvertovala u električnu energiju uz pomoć generatora koji su na tom univerzitetu razvili.

U suštini, švedsko sunce je poslato na drugi kraj svijeta, u Kinu, i tamo pretvoreno u struju.

-Generator je ultra tanak čip koji se može integrisati u elektronske uređaje kao što su slušalice, pametni satovi i telefoni – kaže istraživač, Žihang Vang, sa Tehnološkog univerziteta Čalmers.

Do sada smo proizvodili samo male količine električne energije, ali novi rezultati pokazuju da koncept zaista funkcioniše. 

Uređaj bi potencijalno mogao da zamijeni baterije i solarne ćelije, fino podešavajući način na koji koristimo izobilje sunčeve energije.

Skladištena solarna energija: način proizvodnje električne energije bez fosila i emisija

Ljepota ovog zatvorenog, kružnog sistema je u tome što radi bez emitovanja CO2 što znači da ima veliki potencijal za korišćenje zajedno sa obnovljivom energijom.

Najnoviji izvještaj Međuvladinog panela UN za klimatske promjene (IPCC) jasno pokazuje da moramo mnogo, mnogo brže da povećamo kapacitete obnovljive energije i da isključimo upotrebu fosilnih goriva kako bi obezbijedili bezbjednu klimatsku budućnost.

Moth-Poulsen naglašava da sa različitim istraživačkim grupama rade na unapređenju sistema i da je taj sistem, iako zasnovan na jednostavnim materijalima, potrebno prilagoditi kako bi bio isplativ za proizvodnju.

Prir. M.L.

Izvor: euronews

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Region: Prvi koraci ka obnovljivoj energiji biomase

ECO POLIS

Najveći događaj o obnovljim izvorima energije – Energy Week Western Balkans

ECO POLIS

Kako preći na obnovljive izvore energije i pri tome smanjiti troškove