Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sistem solarnih panela u formi suncokreta za stvaranje više energije

Kompanija SmartFlower Solar iz Bostona proizvodi sisteme solarnih panela u formi suncokreta koji stvaraju više energije u odnosu na klasične panele.

Konstrukcija je visoka pet metara, a sistem se otvara i zatvara zavisno od kretanja sunca. Godišnje proizvodi oko 5.000 kWh električne energije, i do 40 odsto više energije u odnosu na standardne solarne sisteme.

Čista energija

Sistem pod nazivom Smartflower+Plus ima svoju bateriju tako da korisnici mogu proizvoditi i skladištiti čistu, obnovljivu električnu energiju.

-Solarne kompanije i monteri će korisnicima moći ponuditi najpametnije atraktivne sisteme za generisanje i skladištenje električne energije, pokretne sisteme koji prate putanju kretanja Sunca. Potreba za iskorišćenjem solarne energije i skladištenjem električne energije sve je veća, a lakoća instalacije Smartflower +Plus sistema će unijeti velike promjene u industriju – kazao je Džim Gordon (Jim Gordon), direktor kompanije SmartFlower Solar.

Foto: bostonglobe.com – Jim Gordon, direktor kompanije SmartFlower Solar

Baterije su funkcionalne i u ekstremnim temperaturama, od minus 40 do plus 60 stepeni, a nude dvostruko veće iskorišćenje energije, 50 odsto su dugotrajnije, a pune se 100 puta brže od tipičnih olovnih baterija.

Smartflower solarni paneli se već koriste u sjedištu kompanije Vodafone Spain u Madridu koja se obavezala na korišćenje 100 odsto obnovljive električne energije.

Naziv Smartflower potiče od njegovog dizajna – solarne ćelije su raspoređene na pojedinačnim „laticama“ koje se otvaraju na početku svakog dana, te podsjećaju na cvijet, pa otuda i naziv „solarni cvijet“.

Foto: 3BL Media

Nakon što sunce zađe, latice Smartflower-a se savijaju započinjući proces samočišćenja kojim se sprječava smanjenje efikasnosti panela.

Pored solarnih ćelija, Smartflower sistem sadrži tragač koji omogućava njegovim laticama da prate putanju Sunca preko neba tokom cijelog dana. Upravo zahvaljujući ovoj mogućnosti praćenja, Smartflower može proizvesti znatno više električne energije nego sistem solarnih panela na krovu slične površine – do 40 odsto više. Struktura od 12 latica i površine 18 metara kvadratnih ima instalisanu snagu 2,5 kilovata.

Iako je trenutno dostupna samo jedna verzija solarnog cvijeta u SAD, kompanija sa sjedištem u Austriji ima planove za dizajniranje dva dodatna modela sa novim karakteristikama.

Osim funkcije samočišćenja, Smartflower sistem je samostalan sistem čija instalacija traje svega dva do tri sata, a rastavljanje je jednostavno. Kao rezultat toga, sistem se prema potrebama može premestiti i instalirati na bilo koju lokaciju.

Foto: Curbed

Isplativost Sunflower fotonaponskog sistema

Ako ste zainteresovani fotonaponski sistem koji se lako instalira na zemlji, ali vam nije neophodno da pokrijete 100 odsto vaših potreba za električnom energijom, Smartflower bi mogao biti odlična opcija za vas.

Međutim, u većini slučajeva je i dalje standardni krovni ili prizemni sistem znatno jeftiniji za vaš dom.

Fiksni krovni sistem solarnih panela je najjeftinija opcija za instalaciju u vašem domu. Ali ako niste u mogućnosti ili ne želite da instalirate sistem na svoj krov, sistem na zemlji – sa ili bez mogućnosti praćenja putanje Sunca – može biti razumna opcija. Povećana proizvodnja električne energije koju nudi sistem za praćenje putanje kretanja Sunca obično je najpogodnija za lokacije koje su udaljene od ekvatora jer se položaj Sunca na nebu značajno razlikuje od sezone do sezone.

Smartflower nudi povećane proizvodne mogućnosti koje mogu biti veoma korisne, pa ako uz integrisano skladište energije cijenite i posebnost dizajna i višestruke opcije za instalaciju, možda vam relativno visoka cijena ovog sistema neće predstavljati prepreku za njegovu nabavku. 

Prir. M.L.

Izvor: energetika.ba,news.energysage.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”