Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inovativni virtuelni sistem za upozoravanje o zagađenju mora

Senzori za mjerenje kvaliteta morske vode

Senzori za mjerenje kvaliteta morske vode instalirani su protekle nedjelje na dvije od predviđenih pet lokacija, u marini u Budvi i u luci Kotor.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, ugradnja senzora koji će mjeriti određene parametre morske vode (nivo kiselosti ili alkalnosti (pH), slanost, kiseonik, temperaturu, zamućenost) predviđena je kroz jednu od tri ključne aktivnosti INTERREG ADRION projekta SEAVIEWS koja se odnosi na razvoj inovativnog virtuelnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora. 

Senzori za mjerenje kvaliteta morske vode | Foto: MKI

-Ugradnja senzora obezbijediće detaljno praćenje kvaliteta vode na lokacijama na kojima su oni instalirani, a koji će pokrivati širok opseg ADRION područja. Na ovaj način omogućiće se izdavanje upozorenja relevantnim zainteresovanim stranama o potencijalnom zagađenju mora na osnovu rezultata napredne elaboracije ulaznih podataka u realnom vremenu – navodi se u saopštenju. 

Oni dodaju i da će analiza podataka prikupljenih kroz transnacionalnu ADRION mrežu biti korišćena kroz tkz. Biro za zagađenje mora. Biro se sastoji od šest čvorišta za zagađenje mora (po jedno u svakoj zemlji učesnici), a koji će raditi zajedno sa partnerima projekta i pridruženim partnerima.

-U tom smislu Ministarstvo je potpisalo Memorandum o razumijevanju sa Agencijom za zaštitu životne sredine kojim je senzore ustupilo na korišćenje Agenciji i kojim je definisano da upravo Agencija bude institucija koja će preuzeti upravljanje senzorima i njihovo održavanje, praćenje podataka i učešće u radu Biroa, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija – zaključuju iz Ministarstva.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Senzori za mjerenje kvaliteta morske vode

ECO MNE

MKI: Raditi na podizanju svijesti o značaju zivotne sredine i vrijednosti morskog ekosistema